veilige werkvloer

Een veilige werkvloer is belangrijk om ongelukken en schade te voorkomen. Bedrijfsongevallen gebeuren namelijk nog steeds geregeld, in 2019 vonden er maar liefst 93 duizend bedrijfsongevallen plaats waarbij het verzuim daarna langer dan 4 dagen in beslag nam. Gelukkig zijn er een paar simpele manieren om de veiligheid binnen je bedrijf direct te verbeteren.

Breng het veiligheidsprotocol onder de aandacht

Alle regels omtrent veiligheid staan duidelijk in het veiligheidsprotocol omschreven. Maar je hebt er weinig aan als niemand dat protocol ooit onder ogen krijgt. Zorg er dus voor dat het protocol goed onder de aandacht van de werknemers wordt gebracht, door bijvoorbeeld posters met regels op te hangen en het protocol geregeld terug te laten komen in vergaderingen en nieuwsbrieven. 

Zorg voor voldoende BHV’ers 

BHV’ers zijn medewerkers binnen het bedrijf die een BHV cursus met goed gevolg hebben afgelegd. Zij kunnen daarvoor eerste hulp bieden in geval van nood. Ze weten hoe ze het gebouw moeten evacueren als er brand is, hoe ze moeten reanimeren en welke hulpdiensten er wanneer moeten worden ingeschakeld. Een BHV cursus kun je volgen bij BHV.NL die eventueel de cursus ook bij jou op locatie kan geven en op maat kan maken.

Denk ook aan mentale gezondheid

Denk bij veiligheid niet alleen aan fysieke aspecten, maar ook aan de mentale gezondheid van je werknemers. Personeel dat een hoge werkdruk ervaart, of om een andere reden last heeft van stress (bijvoorbeeld door pesterijen op het werk, of een privésituatie) zal eerder fouten maken waardoor veiligheid in het geding kan komen. Fitte en (mentaal) gezonde medewerkers kunnen zich beter concentreren en zijn productiever, wat de veiligheid op de werkvloer ten goede komt. 

Stel een vertrouwenspersoon aan 

Er zijn nog veel te veel bedrijven die geen vertrouwenspersoon aangesteld hebben. En dat is jammer, want een vertrouwenspersoon kan ervoor zorgen dat werknemers zich veiliger voelen. Het is iemand waar je als werknemer mee kunt praten als je ergens mee zit. Bijvoorbeeld als iemand zich geïntimideerd voelt door een collega, of wanneer iemand zich zorgen maakt over zijn of haar veiligheid in de parkeergarage of wanneer er ‘s avond gewerkt moet worden. Ook als er in de privésfeer dingen voorvallen waardoor de werknemer zich niet lekker in zijn vel voelt kan een vertrouwenspersoon een goede eerste stap zijn om de situatie te verbeteren.  

Controleer (alarm)systemen geregeld

Ook al heb je nog zoveel geld besteed aan het veilig houden van je bedrijf door verschillende alarmsystemen aan te schaffen, het is natuurlijk wel van belang dat ze ook daadwerkelijk hun werk doen. Controleer daarom eens per maand je rookmelders, check of de beveiligingscamera’s goed werken en of er geen lek is in je datasysteem. Ook BHV’ers moeten up to date zijn en eens per jaar een opfriscursus volgen. Misschien is er wel een BHV’er vertrokken naar een andere werkgever, of is je bedrijf gegroeid waardoor het niet kwaad kan om meer BHV’ers aan te stellen. 

Veiligheid hoeft niet duur te zijn

Je ziet dat de bedrijfsveiligheid met relatief simpele aanpassingen flink opgeschroefd kan worden. Bovendien hoeft het helemaal niet veel te kosten. Om de veiligheid in jouw onderneming te waarborgen is het nodig om er geregeld even aandacht aan te schenken, en het personeel daarbij te betrekken. Doe je dat op een leuke en enthousiaste manier, dan kost het bijna geen moeite om een veilige werkvloer te creëren. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 + twee =