brandveiligheid wetgeving

Een nieuw bedrijfspand in gebruik nemen is heel leuk voor een bedrijf. Wie weet is het nieuwe pand wel groter, beter bereikbaar of heb je eindelijk een pand op de beste locatie van de stad. Bij het in gebruik nemen van een nieuw pand is er veel waar je aan moet denken, van het afsluiten van een goede wifi verbinding tot het kopen van bureaus, extra schermen en ander benodigdheden voor de werkplekken. Maar vergeet je de brandveiligheid en brandpreventie niet? Als eigenaar of gebruiker van een gebouw ben je immers verantwoordelijkheid de brandveiligheid en -preventie. Er zijn dan ook meerdere regels waar je aan moet voldoen om überhaupt het gebouw/de verdieping in gebruik te mogen nemen. 

Bouwbesluit 2012

Er gelden landelijke regels rondom brandveiligheid. Die regels zijn te vinden in het Bouwbesluit 2012. Waar een gebouw aan moet voldoen, is afhankelijk van de functie van het gebouw. Zo moeten hotels aan een andere wetgeving voldoen dan kantoorpanden. 

Voorkomen van brand

Ten eerste moet er focus worden gelegd op brandpreventie. Denk aan een verbod op open vuur en roken in het kantoorpand. Ook een brandveilige inrichting en aankleding is belangrijk. En mocht je werken met brandgevaarlijke en brandbare stoffen, dan zijn er regels voor opslag die moeten worden gevolgd. 

Ook is het belangrijk dat het kantoorpand een duidelijk vluchtplan en vluchtroutes heeft, indien het personeel het pand moet ontvluchten. 

Op tijd opmerken van brand en bestrijden van brand

Mocht er toch brand uitbreken, dan is het belangrijk dat dit op tijd wordt opgemerkt door brandmeldinstallaties en rookmelders, zodat iedereen snel kan vluchten. Ook moeten er bestrijdingsmiddelen zoals brandblussers aanwezig zijn, waarbij kleine brandjes kunnen worden geblust en de uitbreiding van de brand in de kiem kan worden gesmoord. 

Daarnaast is het belangrijk om deze brandmeldinstallaties geregeld te laten controleren door bevoegde instanties. Mocht je bijvoorbeeld een defectief sprinklersysteem hebben, huur dan brandwachten in voor de periode waarbij je niet voldoet aan de regelgeving. Zij nemen dan als het ware de werkzaamheden van een brandmeldinstallatie over. 

Wil je zeker zijn dat je aan alle regels voldoet? Dan kun je ook een extern bedrijf inhuren die ervoor zorgt dat jouw nieuwe bedrijfspand 100% in orde is als je controle krijgt. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 + elf =