Zakelijke rekening

Wil jij een zakelijke rekening openen? Er zijn tegenwoordig veel bedrijven die jou als ondernemer een zakelijke rekening kunnen aanbieden. Door het toenemend aanbod kan het ook lastiger zijn om een keuze te maken. Wij hebben daarom een top 5 gemaakt voor het openen van een zakelijke rekening. Hierdoor kan je alle zakelijke rekeningen met elkaar vergelijken.

Beste zakelijke rekening

Uiteraard kost het veel tijd om alle voor- en nadelen van elke bank naast elkaar te zetten en de verschillende zakelijke rekeningen te vergelijken. Daarom hebben wij al het werk al voor je gedaan. Wij hebben met zorg de beste zakelijke rekeningen geselecteerd zodat jij niet te lang op zoek hoeft te gaan. Je hebt immers als ondernemer al genoeg te doen. Het is wel goed dat je er rekening mee houdt dat ieder bedrijf verschillend is. Als je een ZZP’er bent heb je vaak een andere zakelijke rekening nodig dan bedrijven in het MKB.


Waar moet je op letten bij het openen van een zakelijke rekening?

Uiteraard is het voor iedereen verschillend waar je op moet letten voor het openen van een zakelijke rekening. Allereerst is het goed om na te gaan wat jij nodig hebt. Zo bieden de verschillende aanbieders ook soms net wat andere producten aan. Wanneer jij als ondernemer op zoek bent naar een bepaald product dat een bank niet heeft, valt deze uiteraard automatisch af. Producten waar je naar moet kijken zijn:

  • Internetbankieren. Kan ik internetbankieren? Dit is belangrijk wanneer je geld wil overmaken naar een klant of leverancier. 
  • Meerdere rekeningen. Ook is het advies om naar een bank op zoek te gaan waar je meerdere rekeningen kan openen. Denk aan een spaarrekening of een rekening speciaal voor alle belastingen.
  • Rood staan. Ook is het goed om te onderzoeken of je bij een bepaalde bank rood mag staan. Zo ja, wat voor kosten zijn daaraan verbonden?
  • Creditcard. Is het mogelijk om ook een creditcard af te nemen bij het openen van een zakelijk rekening? Dit is erg handig als je vaak in het buitenland bent als ondernemer.
  • App. Wanneer je veel onderweg bent is het zeer belangrijk dat de bank waar je een zakelijke rekening wil openen ook een handige applicatie heeft. 


Kies je voor een online bank of een bekende traditionele bank?

Met de komst van het internet zijn er tegenwoordig veel online banken beschikbaar waar jij een zakelijk rekening kan openen. Zo’n zakelijk online bank is bijvoorbeeld KNAB. ook andere zakelijk banken als BUNQ en N26 zijn tegenwoordig zeer populair onder ondernemers. Deze online banken zijn veel innovatiever dan traditionele banken als ING of ABN Amro. Zo waren deze online banken veel eerder met betalen zonder cardreader of met betalen met alleen je smartphone. 

Voordelen online bank

Innovatiever dan traditionele bank: vaak sneller nieuwe functies en snellere dienstverlening. in de KNAB app kan je snel schakelen met medewerkers en heb je vaak binnen 30 minuten antwoord op je vragen.

Lagere kosten:  De kosten zijn bij online banken als KNAB, BUNQ of N26 vaak lager. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor het openen van een rekening of 

Voordelen van traditionele bank

Fysieke locatie: Je hebt in bijna elke stad wel een vestiging zitten van bekende traditionele banken als ABN Amro of ING. Zo kan je overal geld pinnen met je zakelijke pinpas en contact krijgen met een medewerker in bank. Daarnaast vertrouwen mensen over het algemeen de traditionele banken beter en staat hun geld ‘veiliger’ bij een traditionele bank.

Zakelijke rekening vergelijken

het is belangrijk om de verschillende zakelijke rekeningen met elkaar te vergelijken. Allereerst is het goed om te kijken naar de kosten. De kosten van een zakelijke rekening bestaan uit: vaste kosten en transactiekosten. De online banken zijn hierbij vaak goedkoper. Zo betaal je bij N26 helemaal geen vaste kosten en ook geen transactiekosten. Bij Knab betaal je 60 euro aan vaste kosten en geen transactiekosten. De goedkoopste zakelijke rekening van een traditionele bank is ABN Amro. Hier betaal je 108 euro aan vaste kosten en 18 euro aan transactiekosten. 

Is een zakelijke rekening verplicht?

Een zakelijke rekening is niet verplicht. Banken verbieden het echter wel om zakelijke transacties te doen met je prive rekening. Dit is ook te vinden in de voorwaarden die je hebt ondertekend bij het openen van een prive rekening. Hoewel een zakelijke rekening dus niet verplicht is, is het wel noodzakelijk als je een zakelijke transactie wil doen. Wanneer je toch zakelijke transacties met je prive rekening wil doen, kan de bank je prive rekening sluiten.

Je bent niet verplicht om een zakelijke rekening te openen bij de bank waar je een persoonlijke rekening hebt. Je mag dus zelf kiezen waar je een zakelijke rekening opent. 

Goedkoopste zakelijke rekening

N26 is de goedkoopste zakelijke rekening. Bij deze online bank betaal je geen vaste- en geen transactiekosten. N26 heeft een handig app waarmee je altijd inzicht hebt in je financiën. Het openen van een rekening gaat helemaal online en je kan vaak dezelfde dag al in je rekening. N26 is hiermee de goedkoopste zakelijke rekening en zeker een aanrader!