man met koffer

Als je naar de cijfers kijkt, kun je zien dat het aantal burn-outs zorgwekkend is gestegen. Steeds meer mensen hebben last van stress door de steeds hoger wordende werkdruk en krijgen als gevolg een burn-out. Als werkgever is het niet altijd makkelijk om te besluiten wat je moet doen als een van je werknemers uitvalt.

Stel: een van je werknemers krijgt een burn-out. Je bent dus plotsklaps een waardevolle kracht kwijt. Daarbij is het van tevoren vaak lastig in te schatten hoe lang het herstel zal duren. Zes tot acht maanden thuis zitten zijn helemaal geen gekke cijfers voor iemand met een burn-out. En ook wanneer je werknemer langzaam weer kan beginnen met werken kan het lang duren voordat deze weer op volle kracht terug is. 

Wat kun je doen?

Natuurlijk kun jij er als werkgever bij lange na niet altijd iets aan doen. Toch is het belangrijk dat je rekening houd met de gezondheid van je werknemers. Stel jezelf open op en zorg ervoor dat mensen naar je toe kunnen en durven te komen wanneer er iets is. Vraag ook niet te veel van je werknemers. Dat is misschien nogal een inkoppertje, maar er zijn een hoop werknemers die met een burn-out eindigen omdat ze het gevoel hebben dat hun werkgever wilt dat ze continu op de volle 110% draaien.

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Heb je een werknemer die anders reageert dan normaal, is hij bijvoorbeeld emotioneler? Of is de productiviteit de afgelopen tijd sterk gedaald? Dit zijn tekenen van een burn-out. Ga met die werknemer in gesprek. breng hem in contact met een therapeut en bedenk samen manieren om de werkdruk te verlagen. 

Mag je een werknemer met een burn-out ontslaan?

Het antwoord op bovenstaande vraag is, heel kort door de bocht, nee. In de eerste twee jaar wanneer een arbeider ongeschikt is, is een werknemer beschermd tegen ontslag. Hier zijn echter uitzonderingen voor. Zo geldt voor een tijdelijk contract dat dit niet verlengt hoeft te worden wanneer een werknemer een burn-out heeft. Heb je momenteel een werknemer met een burn-out en wil je weten wat jouw juridische rechten en mogelijkheden zijn? Neem dan eens contact op met de arbeidsadvocaten van RechtNet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − negen =