Veel ondernemers hebben het altijd druk-druk-druk. En dat kan best even gebeuren, maar op de lange termijn is dit slecht voor jou én voor de groei van je onderneming. Je bent immers maar je beste zelf als je uitgerust bent en niet kapot gaat van de stress. En die beste zelf is nodig om klanten binnen te halen of groeistrategieën te bedenken. Daarom is het belangrijk om een grip te krijgen op je agenda en je planning. In dit artikel geven we je drie tips om meer tijd voor jezelf te creëren in je drukke agenda. 

Besteed taken uit

Veel ondernemers doen nog steeds ontzettend veel zelf en willen overal in de pap te brokken hebben. Het is logisch als jouw onderneming ‘jouw kindje’ is. Maar dit zorgt voor onnodig veel stress en een super volle agenda. En om heel eerlijk te zijn: je kunt niet in alles de beste zijn. En dat is ok. Daarom is het een goed idee om kritisch naar je week/maandagenda te kijken en bij te houden wat je allemaal precies doet. 

Een deel van die taken kun je vast uitbesteden aan iemand die er écht goed in is. Vind je het constant posten op social media maar vervelend? Huur een freelancer in die dat van je overneemt en misschien zelfs een hele nieuwe strategie bedenkt. Haat je je papierwerk? Kies voor een (parttime) office manager. En vind je het vervelend dat je veel betaalt voor je advertenties op bijvoorbeeld Google en social media? Dan kun je een abonnement van een paar uur per maand afsluiten bij een marketingbureau, die ervoor zorgen dat je minder betaalt én hier geen werk aan hebt. Zo kun jij je focussen op de dingen waar je écht goed in bent. 

Laat technologie je helpen

We leven in de ‘digital age’, dus er zijn allerlei technologische hoogstandjes op de markt die jouw taken sneller en logischer kunnen maken. Vind je het rooster maken voor jouw medewerkers vreselijk, omdat je rekening moet houden met vrije dagen en voorkeuren? Kies dan voor software die deze roosters al inplant voor jou, zodat jij enkel nog kleine aanpassingen moet maken. En vergeet je bijvoorbeeld wel eens dat iemand verlof had aangevraagd? Kies dan voor een programma met verlofregistratie waarbij de werknemer zijn/haar verlof aanvraagt en jij het enkel hoeft goed te keuren. Zo makkelijk kan het zijn! 

Er zijn oprecht zo veel tools op de markt die veel van je werkzaamheden kunnen automatiseren – sommige zelfs met Artificial Intelligence! Als je een taak hebt die je vervelend vindt, is de kans groot dat iemand er een oplossing voor heeft bedacht. 

Plan tijd in voor jezelf

Last but not least: het is heel makkelijk om jezelf te vergeten als je een drukke agenda hebt. Dit is voor niemand goed: te veel stress zorgt er namelijk voor dat je geïrriteerd raakt en slechter presteert. Plan jezelf dus in als een belangrijke klant en ga een paar keer per week wandelen. Of doe yoga. En ga af en toe op tijd naar huis. Het is wel belangrijk om je hieraan te houden!

Alvast veel succes! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vier × vijf =