handelen in crypto

Als “tech-savvy” ondernemer heb je ongetwijfeld de term “blockchain” al eens horen vallen, meestal in combinatie met cryptocurrency. Maar begrijp je wel volledig wat blockchain precies is en – misschien nog belangrijker – hoe jij als ondernemer deze technologie gebruikt in het voordeel van je zaak? In dit artikel leggen we kort uit wat blockchain is en wat dit knap staaltje technologie voor jou kan betekenen. 

Wat is de blockchain precies?

Als je een beetje Engels kent, kan je de betekenis al afleiden uit de naam. Blockchain is een keten van blokjes, waarbij elk blokje een unit van informatie is binnen die keten. Wanneer er nieuwe informatie wordt toegevoegd, wordt er een nieuw blokje gemaakt en aan de keten vastgeregen. Zo krijg je een chronologisch overzicht van alle transacties en alle data binnen een bepaald netwerk. 

Als de informatie van een bestaand blokje wordt aangepast (bijvoorbeeld hoeveel Bitcoin iemand recent gekocht heeft), dan wordt dat specifieke blokje niet aangepast, maar wordt er een geheel nieuw blokje aangemaakt. Bestaande gegevens worden dus niet gewijzigd, wat voor een erg transparante manier van werken zorgt. Dit is een niet-destructieve manier om dataveranderingen te noteren en bij te houden. 

De blockchain staat nergens op een centraal datapunt, maar op de computers van alle gebruikers van dat netwerk. Die gebruikers kunnen te allen tijde de informatie op de blockchain inkijken. Iedereen is op de hoogte van doorgevoerde transacties. Fraude is dus quasi onmogelijk. Blockchain is daarom vaak een synoniem voor woorden zoals “vertrouwelijk”, “veilig” en “fraudebestendig”. 

Blockchaintechnologie en cryptocurrency

Blockchaintechnologie is bij het brede publiek vooral bekend van de toepassing cryptocurrency zoals Bitcoin, maar blockchain is echter bijlange niet alleen interessant voor crypto brokers. Duizenden ondernemers over de hele wereld beginnen deze revolutionaire technologie te gebruiken en hier de vruchten van te plukken.

Digitale munten zoals Bitcoin zijn immers een logische toepassing van gedecentraliseerde, veilige, internationaal bruikbare en versleutelde technologie. Bij cryptomunten die werken met blockchaintechnologie is er geen vervalsing mogelijk. Elk blokje is een transactie, dus alle gebruikers van een bepaalde munt kunnen zien hoeveel munten er zijn en waar die vandaan komen. Niemand kan dus extra munten aanmaken of kopiëren. 

Wat kan je met blockchain als ondernemer?

Als ondernemer heeft blockchain een verbazend aantal interessante toepassingen. Natuurlijk zijn deze afhankelijk van de sector en de grootte van je bedrijf. 

1. Boekhouding 

Of je nu een ZZP’er bent of de CEO van een groot bedrijf, je zal altijd wel je boekhouding moeten (laten) doen. Als solo-ondernemer valt dat meestal nog mee. Er zijn niet zo heel veel zaken waarmee je rekening moet houden. Eens je bedrijf vrij groot begint te worden, zijn er heel wat bewegende delen en is het makkelijk om details uit het oog te verliezen. 

Blockchain kan hier een oplossing voor bieden. Het is namelijk heel handig is voor een boekhouder om veilige en gedecentraliseerde toegang te hebben tot alle gegevens binnen een bedrijf, samen met een overzicht  van de beschikbare middelen van een organisatie. Daarnaast kan jij als ondernemer ook makkelijk het werk van die boekhouder controleren. De kans dat je bedrogen zal worden is dus nihil. 

2. Online transacties

Geld ontvangen en uitgeven gebeurt steeds vaker online. Blockchain (voornamelijk in de vorm van cryptocurrency) kan hier een belangrijke rol in spelen, vooral dan als je internationaal actief bent. Bankoverschrijvingen duren immers vaak meerdere werkdagen, en in de steeds sneller gaande digitale wereld is dat niet altijd even aanvaardbaar.

Cryptotransacties worden onmiddellijk uitgevoerd, zijn volledig transparant en duidelijk, en vormen dus een ideaal alternatief voor ondernemers uit allerlei sectoren.

3. Cyberbeveiliging

De informatie die opgeslagen wordt in blokjes van de blockchain is beveiligd en makkelijk toegankelijk voor mensen die toegang hebben tot het netwerk. Mensen die er geen toegang tot hebben, kunnen er onmogelijk aan. Informatie op de blockchain is immers versleuteld. Hackers kunnen de informatie dus niet onderscheppen.

Dat maakt blockchain natuurlijk bij uitstek geschikt voor de bescherming van computers, netwerken en gevoelige data. Naar verwachting zal artificiële Intelligentie, antivirussoftware en anti-malware in de nabije toekomst steeds meer gebruik binnen maken van de blockchain. 

4. Leveringsketens

Een probleem waar veel producenten en consumenten mee kampen is lange en weinig transparante leveringsketens. Er zitten immers heel wat stappen tussen een levende kip op de boerderij en een stukje kippenbil op je bord. Hetzelfde geldt voor medicijnen die ergens in een fabriek worden gemaakt en dan via allerlei omwegen bij de lokale apotheek terecht komen.

Met blockchaintechnologie kan een leveringsketen volledig transparant en traceerbaar worden, waardoor iedere gebruiker op die keten (ook de consument) kan nagaan waar een bepaald product vandaan komt. Dit zorgt er niet alleen voor dat we bewuster consumeren, maar op maatschappelijk niveau zijn er nog veel grotere voordelen. Denk aan het opsporen van besmet voedsel.

5. Human resources

Voor human resources, ook wel personeelszaken, is blockchain een handige hulpmiddel. Door informatie op de blockchain te zetten wordt het een fluitje van een cent om bijvoorbeeld de leeftijd, nationaliteit, certificaten, werkervaring, vaardigheden en andere kenmerken van werknemers te valideren. Daarnaast kan blockchain ook worden gebruikt om automatisch werknemers te betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 9 =