Het verduurzamen van bedrijven is de laatste tijd steeds belangrijker geworden. Valt er binnen jouw bedrijf of organisatie nog een flinke duurzaam-slag te halen? Let dan even goed op, want wij vertellen je hier graag meer over met drie handige tips. 

Let op de kleine dingen

Verduurzaming hoeft helemaal niet met hele grote rigoureuze plannen te beginnen. Start eens bij het begin met kleine stappen die gezet kunnen worden. Zogenoemde quick wins. Wat dacht je van duurzame energie? Levert een groene energieleverancier al jouw stroom? Daarnaast is het altijd goed om te kijken of het pand goed geïsoleerd is en of er overal spaarlampen hangen. Het zit ‘m daarnaast in de kleine dingen. Gaan de verwarming en het licht bijvoorbeeld uit als het laatste personeelslid het gebouw verlaat?

Ook is het een hele kleine moeite om het afval eens te scheiden. Gaan papier, glas en groen afval netjes in aparte bakken? Dit kun je nog een diepere laag geven, door oude laptops en mobiele telefoons een tweede leven te bieden. 

Het wagenpark

Na deze ‘quick wins’ kun je een diepere laag opzoeken en eens een strenge blik op de parkeerplaats werpen. Staat die vol met ronkende diesels? Dan is het wellicht eens tijd om te investeren in groener vervoer. Neem alleen al de stijgende brandstofprijzen: tijd om elektrisch te rijden! Dit scheelt ook nog eens flink in de bijtelling voor jouw leaserijders. Men betaalt dit jaar namelijk nog steeds 12% bijtelling in plaats van de reguliere 22%. Maandelijks scheelt dat een heleboel. 

Heeft iedereen daarbij nog steeds een leaseauto nodig? Of kan men ook prima op een leasefiets naar kantoor komen? Moet men toch vaak op pad? Dan kun je ook eens kijken of je één bedrijfsauto kunt delen. Kies dan wel voor een groene auto natuurlijk.

Schakel hulp in

Vind je het maar lastig om te verduurzamen? Dan kun je ook op meerdere vlakken hulp inschakelen. Wist je bijvoorbeeld dat er tal van subsidies zijn voor het innoveren van bedrijven? Zelfs al voor het berekenen van de verduurzaming kun jij subsidie krijgen. Wat te denken van de SLIM regeling, WBSO subsidie of MIT regeling? Stuk voor stuk subsidies die jou een stuk verder helpen met vergroenen van het bedrijf. Zodra het je een lastige zaak lijkt om deze subsidies te regelen, kun je met gemak bij verschillende bedrijven aankloppen voor wat hulp. Zij bieden diverse consultants die jou verder helpen. Zeker het overwegen waard dus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × drie =