Waarom beleggen in opties

Opties zijn een stuk veelzijdiger dan aandelen of andere financiële producten. Dankzij het hefboomeffect kun je met een relatief lage investering een goed rendement behalen. Maar winst is niet de enige reden om te gaan beleggen in opties. Hier hebben we vier doelen voor je op een rijtje gezet. 

Inkomsten genereren

Uiteindelijk is het doel van elke vorm van beleggen uiteraard het boeken van winst. Bij opties beleggen kun je, door middel van slimme optiestrategieën, mooie winst behalen. Denk bijvoorbeeld aan de veel gebruikte strategie om gedekte callopties te schrijven op eigen aandelenpositie. Mocht de aandelenkoers dan onder de uitoefenprijs van de calloptie blijven, dan behoud je als belegger de volledige premie die je van de koper van de opties hebt ontvangen.

Een prijsrichting te kennen geven

Wanneer je al vaker hebt belegd, weet je dat als beleggers aandelen kopen, daarmee laten blijken dat zij van mening zijn dat deze in prijs zullen stijgen. Als belegger in opties kun je hetzelfde doen, maar bij opties hoef je daarvoor minder geld te investeren.

Je aandelenportefeuille afdekken

Wanneer je een mooie aandelenportefeuille bezit, wil je liever niet dat deze aandelen in waarde verminderen. Toch kan dat natuurlijk altijd gebeuren, dat is het risico van het vak. Om dit risico in te dekken, althans voor bepaalde tijd, kun je putopties kopen voor de aandelen in je portefeuille.  Wanneer de waarde van het aandeel dan onder de uitoefenprijs van de putoptie zakt, stijgt juist de putoptie. Zo kun je, met een relatief kleine investering, zorgen dat je geen of nauwelijks verlies loopt.

Toch voordeel behalen bij stabiele waarde

Wanneer je belegt, op welke manier ook, heb je er geen baat bij dat de waarde van het product gelijk blijft. Toch kan je als optiehandelaar wél voordeel halen uit zo’n situatie, namelijk door kalenderspreiding. Daarbij koop je een optie op langere termijn en verkoop je een optie op kortere termijn tegen dezelfde prijs. Zo kun je profiteren van het feit dat de looptijd van de korte termijn optie sneller verstrijkt dan die van de lange termijn optie. Zolang de waarde van het onderliggende aandeel binnen een bepaalde marge blijft, zal je winst toenemen, ook als de prijs stagneert.  

Om succesvol te zijn in de handel in opties, maak je dus gebruik van verschillende strategieën en methodes. Het is echter wél van belang dat jij (of je broker) bij dit type product over de nodige kennis en ervaring beschikt. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie × drie =