foto

Niets is vervelender dan onverwachte kosten te maken. Het is daarom goed om een reserve achter de hand te houden voor een onverwachte situatie. Natuurlijk wil je als ondernemer graag zoveel mogelijk investeren. Je ziet immers altijd nieuwe kansen en mogelijkheden. Het is echter belangrijk om ook wat slagkracht achter de hand te houden. Door een appeltje voor de dorst achter de hand te hebben is het mogelijk om klappen op te vangen. Nu met de Corona crisis is het wel duidelijk geweest hoe belangrijk dat is. Het kan echter ook om wat kleiners gaan. Een schermreparatie van je iPhone 8 bijvoorbeeld. 

Een afnemer gaat failliet

Het kan ook gebeuren dat een afnemer van je failliet gaat. Het is dan natuurlijk even slikken. Vaak kom je achteraan in de rij te staan van schuldeiser. Het is dan nog maar de vraag of je de nota betaald krijgt. Het is dan ook zaak om facturen niet te lang open te laten staan. Wees strikt op de betaaltermijnen en attendeer je klanten erop als deze verlopen is. 

De auto doet het niet meer

Net als in je privéleven kan ook in de zaak een auto, bus, vrachtwagen of andere machine opeens kapot gaan. Wanneer het apparaat niet meer werkt is het belangrijk om het snel te laten repareren of te vervangen. Geen productie, geen bezorging of geen klanten bezoeken kost nu eenmaal veel geld. Een vervangende auto kun je gelukkig snel huren. Hetzelfde geldt voor een bus of vrachtwagen. 

Langdurige ziekte van een medewerker

Wanneer een medewerker voor een langere periode ziek wordt is dit niet prettig. In de eerste plaats niet voor de medewerker. Daarnaast moet je als ondernemer op zoek naar een tijdelijke vervanger. Het is ook belangrijk om rekening te houden met mogelijke verplichtingen richting de medewerker die ziek is. Mogelijk ben je hiervoor verzekerd. Als dat niet het geval is en je de kosten zelf moet betalen, kan dat een flinke impact hebben op je financiële situatie.

Groeien! 

Het kan ook gebeuren dat je met je bedrijf erg snel groeit. Je moet meer inkopen doen dan je geld hebt. Het is dan prettig om eerst een beroep te doen op je eigen reserves. Als dit niet voldoende is dan is het goed om meer extern kapitaal aan te trekken. Zo is het mogelijk om de voorraden op peil te houden en mee te groeien met de vraag uit de markt. Het is natuurlijk een prettige manier om opeens een tijdelijk en onverwacht geldprobleem te hebben. 

Onenigheid en juridische hulp

Wanneer je om de een of andere reden juridische hulp nodig hebt, kan je ontdekken dat het opeens en snel in de papieren kan lopen. Het is dan belangrijk om voldoende geld te hebben om een jurist of advocaat in te kunnen schakelen. Op deze manier kun je direct actie ondernemen, zonder dat je hier eerst geld voor hoeft vrij te maken. Het is soms nodig om je tanden te laten zien als ondernemer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 × 5 =