running

Werkgevers houden zich in steeds grotere mate bezig met de gezondheid van zijn/haar werknemers. Het verzorgen van een gezonde lunch, het opnemen van een fitnessabonnement in de secundaire arbeidsvoorwaarde of een ergo stoel als bureaustoel zijn op een gemiddeld kantoor geen uitzondering meer. Maar vast niet elke werknemer maakt fanatiek gebruik van zijn/haar fitnessabonnement of kiest voor een gezonde salade in plaats van een frikandelbroodje voor lunch. Dus hoe zorg je nou echt dat je werknemers gezond blijven?

“Stilzitten is het nieuwe roken”

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat stilzitten een van de grootste problemen van dit moment is. Stilzitten is niet goed voor je lichaam en kan op korte en lange termijn leiden tot verschillende gezondheidsklachten. Zo is uit recent onderzoek gebleken dat mensen die 11 uur per dag zitten, veertig procent meer kans hebben om vroegtijdig te overlijden in vergelijking met mensen die maar vier uur per dag zitten. Een van de oorzaken hiervan is dat je benen tijdens het zitten helemaal niets doen, terwijl je benen de grootste spieren van je lichaam bevatten. Hierdoor wordt vet en suiker uit het bloed minder goed verwerkt, wat de kans op ziektes aanzienlijk vergroot. Ook voor mensen die in hun vrije tijd veel sporten en bewegen, maar die voor hun werk veel stilzitten, gaan deze cijfers op.

Dynamisch werken is de nieuwe standaard

Om de gezondheidsproblemen die bij langdurig stilzitten komen kijken te overzien, zijn werkgevers massaal overgestapt op dynamisch werken. Dynamisch werken betekent dat stilzitten tijdens het werken wordt afgewisseld met staan en bewegen. Door het zitten te onderbreken en meer te bewegen wordt de zuurstofopname en doorbloeding in je lichaam beter: de beenspieren zorgen voor een betere transport van het bloed naar het bovenlichaam. Ook de hersenen worden hierdoor van meer zuurstof voorzien. Hierdoor functioneren de hersenen beter en zullen medewerkers zich creatiever, productiever en vitaler voelen. 

Hoe organiseer je dit als werkgever?

Een dynamische werkomgeving creëren als werkgever is niet simpel, maar er zijn verschillende hulpmiddelen die je hierbij kunnen helpen. Zo zijn er tegenwoordig ergonomische bureaustoelen verkrijgbaar. Deze bureaustoelen kunnen door een dynamische zitting met het lichaam meebewegen, waardoor de spieren constant geprikkeld worden. Een ander voorbeeld is een zit-sta bureau. Zo een bureau kan door werknemers zelf worden ingesteld. Hierdoor kunnen zij zelf kiezen of zij staand of zittend hun werkzaamheden willen uitvoeren. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negen − negen =