Beeldscherm

Iedere ondernemer krijgt hier mee te maken: het kiezen van een domeinnaam. Dit lijkt in eerste instantie vrij makkelijk, maar veel ondernemers hebben al problemen gekregen met het vastleggen van het domein en het kapen van je website. Daarom lees je in dit artikel belangrijke informatie bij het kiezen van een domeinnaam.

Hoe leg je een domeinnaam vast?

Als je een geschikte naam voor je domeinnaam hebt gevonden is het belangrijk om deze vast te leggen. Online vind je bedrijven waar je je domeinnaam kunt vastleggen, waar je een hostingpakket en een e-mailadres krijgt. 

Bij het vergelijken van je hostingprovider is eerst belangrijk om voor jezelf helder te hebben wat je nodig hebt. Hoeveel opslagruimte heb je bijvoorbeeld nodig?  Verder is het belangrijk dat de website een onbeperkt dataverkeer aan kan, dat je automatisch een backup krijgt van je bestanden en databases en dat je snel geholpen kan worden door de klantenservice.

Vergelijk ook uiteraard ook de prijzen van je domeinnaam. Op internet heb je veel vergelijkingstools, waarbij je de prijzen van alle providers kunt vergelijken. Fixeer je echter niet volledig op de prijs. De websitesnelheid is bijvoorbeeld ook ontzettend belangrijk. Dit is een belangrijke factor voor zoekmachines in het bepalen van de positie in de zoekresultaten.

Is je domeinnaam nog vrij?

Het is vrij gemakkelijk om te controleren of je domeinnaam nog vrij is. Op Combell controleer je in de zoekbalk of de domeinnaam bezet is. Heb je eindelijk een domeinnaam gevonden die goed bij je past? Leg je domeinnaam niet te snel vast!

Kies voor een domeinnaam dat kort en krachtig is. Probeer bij voorkeur voor een domeinnaam te kiezen dat in één woord je business beschrijft. Lukt dit niet? Probeer dan in maximaal 2 of 3 woorden de kern te beschrijven. Het moet dus simpel zijn, gemakkelijk te onthouden en professioneel overkomen. Kies daarom niet voor afkortingen of een combinatie van tekens en cijfers. Hou het dus lekker simpel!

Voor welke extensies moet je kiezen?

Je hebt twee soorten extensies. De eerste zijn extensies die voor bepaalde landen zijn bedoeld, denk bijvoorbeeld aan ‘.nl’ en ‘.de’. Verder heb je ook Top Level Domains, wat extensies zijn op internationaal niveau.

Meestal is het aan te raden om te kiezen voor ‘.nl’. Als je een internationale Engelstalige website hebt is een registratie van ‘.com’ een betere optie.

Het is aan te raden om voor de zekerheid ook andere extensies te registreren. Zo komt het geregeld voor dat concurrenten domeinnamen overnemen en zelfs geld hieraan verdienen, of je website in een kwaad daglicht zetten. Zo kan hij geld verdienen met bijvoorbeeld advertenties of op een negatieve manier aan linkbuilding doen.

Wie heeft mijn domeinnaam?

De manier om de eigenaar van de domeinnaam te controleren verschilt per extensie. Bij een ‘.nl’ extensie geef je dit door via SIDN.nl. Heb je een  ‘.com’-extensie? Dan vind je de eigenaar via whois.com.

De eerste indruk telt

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel voldoende informatie bij het kiezen van je domeinnaam. Je domeinnaam bepaalt mede de eerste indruk van je bedrijf. Welke domeinnaam kies jij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 × vier =