people

Automatisering behoort tot de trends uit de afgelopen jaren. Steeds meer ondernemers zoeken naar mogelijkheden om handmatige processen om te zetten naar geautomatiseerde varianten. Op deze manier kunnen processen goedkoper, sneller en vaak met een kleinere foutmarge worden uitgevoerd. Betekent het automatiseren van processen dat collega’s straks uit het bedrijf verdwijnen? In dit artikel lees je hier meer over. Kunnen alle processen geautomatiseerd worden? Is het mogelijk om een bedrijf op te zetten, welke straks volledig draait op robots? Het zijn vragen die veel mensen bezighouden. Zowel ondernemers die zoeken naar nieuwe kansen, als werknemers die bang zijn hun baan uiteindelijk te verliezen.  

Mensen zijn een onmisbare factor 

Op de vraag of collega’s uit het bedrijf zullen vertrekken bij de automatisering van processen is het antwoord in de basis simpel; bedrijven kunnen niet zonder mensen. Computers en machines kunnen nog geen beslissingen nemen. Uiteindelijk is er altijd een mens die op de knop drukt om een proces te starten. Vanzelfsprekend kunnen de deelprocessen wel automatisch op elkaar volgen. Daarbij vergt een dergelijk statement enige nuance, doordat processen ook gestart kunnen worden op basis van de data die sensoren verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan een simpel alarmsysteem, welke werkt zonder menselijk handelen. 

Bij grotere beslissingen is de mens op dit moment echter nog onmisbaar. Om de juiste beslissing te kunnen nemen, is het belangrijk dat mensen op effectieve wijze samenwerken. Gebruik een tool als Teamcenter binnen je organisatie, om het schakelen tussen de verschillende betrokkenen makkelijker te maken.  

Processen analyseren, simuleren en verbeteren 

Een ander punt waar mensen onmisbaar zijn, is bij de optimalisatie van processen binnen organisaties. Process Simulate is een tool die op basis van de ingevoerde data mogelijkheden biedt om processen te simuleren. Het biedt je als ondernemer inzicht in de effecten die veranderingen binnen de processen hebben op de rest van je organisatie. Verloopt een proces efficiënter na een wijziging? Houden medewerkers tijd over, door bepaalde processen te automatiseren? Heeft dit een positieve invloed op de productietijd van je producten? Enzovoorts. 

Robots worden steeds vaker ingezet 

Het optimaliseren van processen zal er uiteindelijk toe leiden, dat er steeds minder mensen benodigd zijn binnen organisaties. Robots kunnen immers steeds meer! Het ligt echter niet in de lijn der verwachting, dat er op korte termijn grote groepen mensen ontslagen zullen worden. Sommige taken kunnen worden overgenomen door robots en soortgelijke machines. Uren die medewerkers hierdoor extra te besteden hebben, komen op andere plekken binnen een organisatie van pas. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie + elf =