verzekeringen

In ons land ben je verplicht om een aantal verzekeringen af te sluiten. Zo geldt dit bijvoorbeeld voor de auto- en zorgpolis. Toch zijn er nog veel meer verzekeringen die je in principe af kunt sluiten, ook al is dit niet verplicht. Als ondernemer heb je dit bovendien ook. Er zijn namelijk ontzettend veel verzekeren die je als ondernemer af kunt sluiten, maar natuurlijk hoeft dit niet beslist. Desondanks zijn er wel een aantal polissen die je zeker kunt gebruiken als je een eigen bedrijf hebt, al hangt dit ook af van het type onderneming. In dit artikel kun je informatie over vier belangrijke verzekeringen voor ondernemers vinden. 

Rechtsbijstandverzekering 

Mogelijk heb je al een particuliere rechtsbijstandverzekering afgesloten met behulp van een vergelijkingssite. Helaas is dit niet genoeg. Als ondernemer moet je namelijk ook een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten, wat je zal helpen als je helaas betrokken raakt bij een juridisch conflict. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering zal je dus bij juridische problemen helpen. Bij een bedrijf kan dit zomaar gebeuren, zo kun je bijvoorbeeld in conflict raken met je personeel, leveranciers of afnemers. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering zal dan onder andere de advocaat-, proces- en deurwaarderkosten dekken. Bovendien zul je deskundige hulp krijgen om het probleem op te lossen. Als je geluk hebt kun je zo een rechtszak voorkomen, maar helaas blijkt dit niet altijd het geval te zijn. 

Pensioenverzekering

Als ondernemer heb je na je 67e levensjaar alleen recht op AOW. Waarschijnlijk zal dit zelfs later het geval zijn. Je zult dus zelf verantwoordelijk zijn voor de opbouw van een aanvullend pensioen. Het is daarom slim om een pensioenverzekering af te sluiten. Hierdoor zul je er zeker van zijn dat je na je pensioen nog altijd wat geld krijgt. Toch hoeft dit niet beslist. Het is namelijk ook mogelijk om elke maand een deel van je inkomsten op een aparte spaarrekening te zetten, je kunt dit dan gebruiken als je pensioenpotje. Toch vergt dit de nodige discipline, terwijl het rendement ook nog eens historisch laag is. Een pensioenverzekering is daarom in principe beter. 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering 

Zo kan een arbeidsongeschiktheidsverzekering bovendien zeker verstandig zijn om af te sluiten, vergeet dan natuurlijk niet verzekeringen vergelijken. Zo voorkom je dat je er te veel voor betaalt. Desondanks zul je hier naar alle waarschijnlijkheid niet aan denken als je net een bedrijf hebt gestart. Alsnog zit een ongeluk in een klein hoekje, ook binnen je eigen onderneming. Wat nou als je overspannen raakt of lang last krijgt van een ziekte? Je zult dan geen uitkering van de overheid krijgen als ondernemer. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan dit probleem dan oplossen. Toch is dit niet altijd een slimme keuze. Je moet daarom op een rijtje zetten wat de gevolgen zullen zijn als je langdurig niet kunt werken. Kijk bijvoorbeeld naar de kosten en inkomsten die je nog zult krijgen, maar ook naar je reserves. 

Aansprakelijkheidsverzekering

Het is ook zeker goed om naar een aansprakelijkheidsverzekering te kijken. Als ondernemer ben je immers aansprakelijk voor letsel- en materiële schade die jij, je werknemers of je product veroorzaken bij derde partijen. Dit kan iedereen overkomen, dus ook jou. Overal waar gewerkt wordt, worden natuurlijk fouten gemaakt. Daarom kiezen de meeste ondernemers direct nadat ze een bedrijf hebben gestart ervoor om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is een zakelijke verzekering. Je kunt tevens kiezen voor een beroepsaansprakelijkheidverzekering, maar op het gebied van BIG is dit niet per se interessant of nuttig. Een beroepsaansprakelijkheidverzekering kan juist beter afgesloten worden door advocaten, accountants en marketingadviseurs. Werk je als architect of ingenieur? Een beroepsaansprakelijkheidverzekering is dan wel nuttig om te hebben. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − achttien =