veiligheidsnorm werkschoenen

Als werkgever en werknemer wil je natuurlijk werkschoenen aanschaffen die voldoen aan de verplichte veiligheidseisen. Zo weet je zeker dat je voldoet aan de regelgeving en dat werknemers maximaal beschermd worden. Tijdens je zoektocht naar veiligheidsschoenen heb je vast gehoord van de termen S1, S2, S3 en noem zo maar op. Deze normering geeft aan welke veiligheidsnormering de werkschoenen hebben. Maar wat houden deze veiligheidseisen precies in? Wij leggen het je in deze blog uit, zodat je de juiste werkschoenen kunt kopen.

Veiligheidsnormering van werkschoenen

Alle veiligheidsschoenen moeten voldoen aan bepaalde wetgeving, daarnaast wordt met een S-codering de veiligheidsklasse van de werkschoen aangegeven. De letter S is de afkorting voor “safety” en betekent dat de schoenen voldoen aan de norm van Safety Shoes. Ofwel veiligheidsschoenen. Direct werkschoenen van hoge kwaliteit kopen? Ga naar de webshop van Arbo Safety Shoes.

Wat betekenen de veiligheidsnormen voor werkschoenen?

In principe worden veiligheidsschoenen onderverdeeld in vijf S-classificaties. Naast de algemene eisen om te voldoen aan de normen voor safety shoes moeten de werkschoenen ook beschikken over extra eigenschappen voor de situatie op de werkvloer. Zoek je de juiste werkschoenen? Bepaal dan welke veiligheidsnorm je nodig hebt en kies voor werkschoenen van een bekend merk. Bijvoorbeeld HKS werkschoenen staan bekend als fijne werkschoenen.

Hieronder vertellen we wat de veiligheidsnormen voor werkschoenen inhouden.

  • S1. Alle werkschoenen met een S1 classificering beschikken minimaal over een veiligheidsneus en zijn antistatisch. Voor werkzaamheden in droge omstandigheden zijn S1 werkschoenen prima geschikt.
  • S1P. Deze veiligheidsnorm geeft aan dat werkschoenen over dezelfde eigenschappen als de S1 werkschoenen beschikken, maar daarnaast ook een veiligheidszool hebben. Dit maakt schoenen met deze classificering geschikt voor droge omstandigheden waar kans is op scherpe voorwerpen op de grond.
  •  S2. Werkschoenen met een S2 normering hebben naast de eigenschappen van S1 werkschoenen een verhoogde weerstand tegen water. Voor iedereen die op de werkvloer te maken krijgt met vochtige omstandigheden of buiten werkt zijn S2 werkschoenen een goede keuze.
  • S3. De werkschoenen met S3 classificering zijn een combinatie van S1P en S2 schoenen. Dit maakt S3 werkschoenen waterbestendig en ontzettend veilig door de veiligheidsneus en -zool. Niet voor niets zijn dit de meest verkochte werkschoenen.

S4 & S5. Deze normen hebben betrekking op veiligheidslaarzen en werklaarzen. Waarbij S4 werklaarzen beschikken over een veiligheidsneus van composiet of staal en daarbij waterdicht zijn. De veiligheidslaarzen met S5 klassen beschikken ook over deze eigenschappen, alleen dan aangevuld met een tussenzool met antislip profiel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien + 8 =