Je hebt een eigen onderneming en de zaken lopen zo goed dat je al gauw personeel nodig hebt. Het vinden van geschikt personeel is een grote klus. Naast het vinden van geschikt personeel en of degene wel echt bij het bedrijf past, zijn er ook nog andere dingen waarnaar gekeken moeten worden. Het aannemen van personeel vergt veel tijd en energie, belangrijk dus om goed na de te denken wat je moet regelen en hoeveel alles gaat kosten. Dit is vaak meer dan je denkt.

De kosten

Iets wat sowieso bij het aannemen van personeel erbij komt kijken zijn kosten. Naast de kosten van het salaris, wat elke maand uitbetaald moet worden zijn er meerdere kosten. Het salaris wat jouw werknemer ontvangt, is ongeveer 30 procent lager dan wat jij daadwerkelijk betaalt. Dat heeft te maken met de belasting die jij als werkgever moet afdragen aan de Belastingdienst, verzekeringen en pensioenfonds. Daarnaast komen ook de uitbetaling van vakantiegeld bij kijken, wat ongeveer 8 procent van het brutoloon is. Naast de verplichte kosten heb je ook kosten die je maakt. Denk bijvoorbeeld aan een telefoon van de zaak of een auto van de zaak.

Telefoon van de zaak

Voor sommige werknemers is het hebben van een telefoon van de zaak noodzakelijk. Sinds 2015 zijn de regels voor privé en zakelijk telefoon gebruik een stuk vereenvoudigd. De telefoon van de zaak is in principe nu niet belast. Je kan personeel om verschillende redenen een telefoon geven. Het kan handig zijn voor werk, denk aan klantencontact of voor werkgevers die constant onderweg zijn. Daarnaast is het vaak belangrijk dat je werknemers bereikbaar zijn, ook naast werktijden. Let wel op de telefoon en abonnement op de naam van je bedrijf staat. Alleen dan kan je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Als je een sim-only abonnement hebt en een nieuwe zakelijke mobiele telefoon aanschaft voor je personeel, mag je dit als werkgever opgeven als aftrekpost. Het los aanschaffen van een toestel kan goedkoper zijn dan een abonnement met toestel. Behalve dat het handig kan zijn om een je personeel een telefoon van de zaak te geven, is een telefoon een interessant secundaire arbeidsvoorwaarde voor het personeel. Het scheelt je personeel namelijk kosten, die ze nu niet meer hoeven te betalen. Mocht je werknemer een duurder toestel willen, laat dan je werknemer wat mee betalen aan het toestel. Een vast toestel op het huisadres van de werknemer wordt door de Belastingdienst als privé beschouwd en is dus niet aftrekbaar. 

Auto van de zaak

Het is ook mogelijk om je personeel te voorzien van een auto van de zaak. De auto van de zaak valt onder loonbelasting. Het brutoloon van de werknemer gaat omhoog met 25 procent bijtelling, dit kan ook lager zijn bij zuinigere auto’s. Het nadeel wat bij het verstrekken van een auto van de zaak aan werknemers is dat je als werkgever veel bijhouden. Een werknemer mag immers maar 500 kilometer privé hebben gereden in een jaar. 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

dertien + negentien =