Boekhouden

Een goede en betrouwbare boekhouder is ontzettend belangrijk, daar is iedereen het over eens. De zoektocht om deze kracht voor je onderneming te vinden, is minder vanzelfsprekend. Boekhouders specialiseren zich soms in grote bedrijven, in kleine, of in non-profitorganisaties. Bovendien is je kennis van fiscale wetgeving en de verschillende soorten belastingen zo beperkt dat je als zelfstandige ook niet weet wat je met die boekhouder moet bespreken. Bereid de zoektocht naar een potentiële boekhouder en het kennismakingsgesprek voor aan de hand van onderstaande vragen.

1. Kies je voor een zelfstandige boekhouder of een groot kantoor?

Er zijn boekhouders die alleen werken en anderen die werken voor een groot kantoor. De tarieven van kleine zelfstandigen zijn meestal lager en het contact is persoonlijker. In grote kantoren is steeds iemand beschikbaar om je vragen te beantwoorden, ook bij piekmomenten, als een medewerker ziek valt of in een vakantieperiode. 

Het is niet nodig om een boekhouder te kiezen die in je buurt woont. Boekhouders zien hun klanten één of tweemaal per jaar, meestal op vraag van de ondernemer zelf. Met de opkomst van videoconferencing is het belang van de nabijheid van een boekhouder nog meer afgenomen. 

2. Hoeveel wil je spenderen aan een boekhouder?

De grootte en complexiteit van je bedrijf bepaalt de prijs van een boekhouder. Een onderneming met vijftig medewerkers in dienst zal meer moeten investeren in een boekhouder dan een freelancer. Heb je geen idee wat de gemiddelde prijs is van een boekhouder voor jouw bedrijf, maak dan gebruik van de online tool op deze site waar je eenvoudig een offerte kan aanvragen. Het is goed om de marktprijs te kennen voor je er mee in zee gaat.

3. Ben ik verplicht om een accountant te nemen?

De begrippen worden vaak door elkaar gebruikt maar een boekhouder is niet hetzelfde als een accountant. Een accountant is verplicht in grote bedrijven. Zij moeten een accountsverklaring bij de jaarrekening voegen. Dit geldt niet voor freelancers. Een accountant heeft een controlerende functie. Hij zal de jaarrekening nakijken die de boekhouder heeft opgemaakt en heeft een beschermende titel. Een boekhouder heeft dat niet. De fiscale kennis van een accountant is meestal ruimer.

4. Wat wil je dat de boekhouder voor je doet?

Misschien heb je zelf inzicht in cijfers en zal je de boekhouder alleen inschakelen om je inkomstenbelasting correct in te vullen en een jaarrekening op te maken. Het kan ook zijn dat je verwacht dat hij je bedrijf mee financieel stuurt met bijvoorbeeld prognoses. Wil je dat hij aanwezig is in het bedrijf wanneer je fiscale controle krijgt? Deze zaken bespreek je tijdens het kennismakingsgesprek. Zo ontdek je gelijk snel of een boekhouder bij jou past. 

5. Klikt het?

Tijdens het kennismakingsgesprek moet er een klik ontstaan met de boekhouder. Je moet je op je gemak voelen en vrijuit durven spreken over je financiën en wat je wil bereiken met je zaak. De boekhouder is immers een vertrouwenspersoon. Het is belangrijk dat jullie op dezelfde lijn zitten.

Door eerst na te denken over bovenstaande vragen kan je zeer gericht zoeken en afspraken maken. Begin met drie verschillende boekhouders aan te spreken. Heb je na deze gesprekken nog niet gevonden wat je zocht, wees dan niet ontmoedigd en maak nieuwe afspraken. Neem je tijd, een goede boekhouder is belangrijk en zal je voor een lange tijd bijstaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zes + 3 =