zorgverzekering
Het eigen risico: iedereen met een zorgverzekering heeft er wel eens mee te maken gehad. De hoogte van het eigen risico is iets wat jaarlijks door de overheid bepaalt wordt. In 2021 staat dit bedrag op €385,-. In sommige gevallen kan het echter verstandig zijn om je eigen risico te verhogen. Hoe dat zit, lees je in dit artikel.

Wat is het eigen risico en hoe werkt het?

Het eigen risico is een bedrag wat je verplicht moet betalen, wanneer je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering. Dit geldt bijvoorbeeld voor een controle bij de tandarts, maar ook voor medicijnen, bloedprikken, ambulancevervoer, ziekenhuisopname en behandeling en fysiotherapie (bij een chronische aandoening vanaf de eenentwintigste behandeling). Heb je een aanvullende verzekering voor deze zorg afgesloten, dan worden deze kosten geheel of gedeeltelijk vergoed. Wanneer je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering wordt dus eerst je eigen risico van €385,- aangesproken om de rekeningen te voldoen. Pas nadat jij jouw eigen risico ‘verbruikt’ hebt, worden de kosten voor jouw behandelingen door de basisverzekering vergoed. Je eigen risico hangt dus altijd aan een basisverzekering vast.   Wil je weten waar je de goedkoopste zorgverzekering vindt; kijk dan eens bij vergelijkdezorgverzekering.nl, een handige vergelijkingssite om premies en polisvoorwaarden te vergelijken van verschillende aanbieders.

Waarvoor betaal je géén eigen risico?

Er zijn ook uitzonderingen op het eigen risico. je betaalt geen eigen risico bij:

  • Kosten voor een huisartsenbezoek
  • Verloskundige zorg en kraamzorg
  • Wijkverpleging
  • Tandartskosten (wanneer de verzekerde jonger is dan 18 jaar)
  • Het gebruik van hulpmiddelen in bruikleen van thuiszorg
  • Ketenzorg (zoals diabetesbehandelingen waarbij verschillende zorgaanbieders samenwerken)
  • Nacontrole levende orgaandonoren bij een nier- of levertransplantatie
  •  Hulp bij stoppen met roken

Waarom moet ik eigen risico betalen?

Met het eigen risico betaal je een deel van jouw zorgkosten zelf. Dit  doen zorgverzekeraars om te voorkomen dat de verzekeringspremie te veel stijgt. Doordat iedereen zijn steentje bijdraagt door een eigen risico te betalen, blijven de zorgkosten beheersbaar.

Wanneer is interessant om het eigen risico te verhogen?

Als je jouw eigen risico verhoogt, worden je maandlasten lager. Het is daarom dat veel mensen erover denken om dit te doen. Het interessant om jou eigen risico te verhogen wanneer je de kosten voor zorgbehandelingen zelf gemakkelijk kunt dragen. Wil je bijvoorbeeld niet € 385 euro betalen, maar je eigen risico verhogen naar €500,-? Dan worden je maandlasten lager. Maak je geen of weinig gebruik van de zorg, dan betaal je maandelijks een lagere premie. Je moet dan uiteraard wel meer betalen wanneer je onverhoopt toch zorgkosten moet maken, maar daar staat ook een lagere premie tegenover. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 + achttien =