hbo-opleiding

Er zijn veel mensen die ervan dromen om ooit een leidinggevende functie te hebben binnen een groot bedrijf. Zij willen graag op een positie terecht komen waarbij ze veel verantwoordelijkheid dragen en mogen meedenken over belangrijke beslissingen. Om op zo’n positie te komen, moet je natuurlijk wel over de nodige competenties beschikken. Daarnaast is het van belang dat je je bewust bent van de dingen die je weet, maar ook van de dingen die je niet weet. 

Bewust bekwaam zijn, wat houdt dit in?

Om succesvol te worden, is het belangrijk om bewust bekwaam te zijn. Dit betekent dat je goed bent in hetgeen wat je doet, maar dat je je er ook van bewust bent dat je hier goed in bent. Dat je ergens goed in bent, wil zeggen dat je bekwaam bent. Iedereen heeft zijn of haar eigen unieke kwaliteiten, maar niet iedereen is zich hier bewust van. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die heel goed met mensen kunnen werken en omgaan, maar die niet weten dat zij hier zo goed in zijn. Deze mensen zijn onbewust bekwaam. Als je graag carrière wilt maken, moet je bewust bekwaam worden. Je moet er dus voor zorgen dat je kwaliteiten hebt die je ontwikkelt, maar ook dat je je bewust bent van het feit dat je over deze kwaliteiten beschikt. 

Competenties die noodzakelijk zijn als manager

Wanneer jij in de toekomst manager of leidinggevende wilt worden, is het van belang om bewust te gaan werken aan jouw bekwaamheid. Als manager moet je namelijk over bepaalde competenties beschikken. Zo is het bijvoorbeeld essentieel dat je goed met mensen kunt werken. Niet iedereen is hier even goed in, maar als je een team van werknemers onder je hebt, is het van belang dat je hier op een goede manier mee om kunt gaan. Dit is een kwaliteit die niet iedereen van nature bezit, maar het is zeker mogelijk om dit te ontwikkelen.

Een opleiding volgen

Als je merkt dat je bepaalde competenties mist terwijl je deze als manager wel nodig hebt, kun je ervoor kiezen om een opleiding te volgen. Tijdens deze opleiding moet je dan bewust aan de slag gaan met het ontwikkelen van de kwaliteiten die je op dit moment mist. Er zijn verschillende opleidingen die je hierbij kunnen helpen. Voorbeelden van dit soort opleidingen zijn de opleiding HBO management en een middle management opleiding.