Zonnepanelen

De wereld verandert in rap tempo. Daarbij lijkt het soms of je moet kiezen tussen duurzaamheid of een gezond en winstgevend bedrijf. Maar dat hoeft niet. Je kunt deze twee belangen juist heel goed combineren. Zo ervaart agrarisch ondernemer Siert een tegenvallend rendement op zijn land en bouwt hij met een zonnepark aan een stabiele (financiële) toekomst. Siert vertelt aan Solarfields over zijn overwegingen en keuze.

“Samen met mijn ouders hebben we een gemengd akkerbouw- en veehouderijbedrijf in Slochteren. Vijf jaar geleden hebben we een melkveehouderij overgenomen om een schapenhouderij met 30 hectare grond te beginnen in Groningen, vlakbij ons familiebedrijf. Na twee jaar kwamen we erachter dat de verwachtingen en begrotingen niet strookten met de werkelijkheid: het was niet rendabel genoeg.”

“Een gemengd bedrijf geeft ons stabiliteit. Het maakt ons weerbaar en toekomstbestendig.”

“Onder het mom van schoenmaker blijf bij je leest zijn we eerst gaan kijken naar ‘bekende’ mogelijkheden om de opbrengst van de grond te verhogen. Zo was bijvoorbeeld biologische akkerbouw een optie, maar daar bleek de kwaliteit van de grond niet goed genoeg voor te zijn. In de zoektocht naar andere toekomstbestendige alternatieven, bleek een zonnepark de beste optie te zijn. Daarmee konden we een extra poot onder het bedrijf zetten. We zijn van oudsher een gemengd bedrijf met verschillende bedrijfsonderdelen, dus verandering en vernieuwing zijn we wel gewend.”

Grond met een dubbelfunctie

“De beslissing om een zonnepark of zonneweide te bouwen gaat niet over één nacht ijs. Maar het sloot wel direct aan bij onze visie op een gemengd bedrijf én op wat de overheid van ons verwacht. Bijkomend voordeel is dat de schapen onder de panelen kunnen blijven grazen. Zo kunnen we de schapen houden en heeft de grond direct een dubbelfunctie. Daarnaast is het natuurlijk financieel aantrekkelijk. De zonnepanelen verhogen het rendement van de grond. Het geeft ons de komende 30 jaar een stabiele inkomstenbron.”

En dan ga je praten

“Door er met mensen over te praten en te zoeken op social media en Google vind je veel aanbieders van zonneparken. Uiteindelijk zijn er zeven op de koffie geweest. Solarfields sprong er al bij het eerste gesprek direct voor ons uit. Vooral omdat ze daadkrachtig zijn, snel konden schakelen en denken in mogelijkheden in plaats van in onmogelijkheden. We zijn nu een jaar bezig met de voorbereidingen en het gevoel is nog steeds goed. We bellen, mailen of appen met Sander van Solarfields en afspraken worden altijd nagekomen. Dat is belangrijk voor ons.”

Meer dan één zonnepark

“De gemeente Groningen is eigenaar van de naastgelegen zonneparken Fase 1 en 2. Deze zijn binnenkort al operationeel. Onze grond is Fase 3 van het zonneparkproject ‘Roodehaan’. De verwachting is dat wij vanaf 2022 duurzame energie opwekken. Deze drie fases bij elkaar wekken jaarlijks duurzame energie op voor 24.000 huishoudens in Nederland.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

20 − 6 =