horeca verduurzamen

Duurzaamheid wordt voor steeds meer bedrijven een belangrijke factor. En gelukkig maar! Verduurzamen is beter voor het milieu, kan je energiekosten verminderen en veel klanten kunnen het waarderen. Wil jij jouw horecabedrijf verduurzamen maar heb je geen idee waar je moet beginnen? In dit artikel geven we je een aantal tips.  

Weggooien is zonde! Verander je inkoopbeleid 

Het is enorm zonde wanneer een restaurant aan het einde van de week veel voedsel moet weggooien. Denk daarom goed na over je inkoopbeleid. Je wilt natuurlijk niet te weinig voorraad hebben, maar voedsel weggooien is zonde en zeker niet duurzaam. Zorg ervoor dat je een goed beeld hebt van de hoeveelheden die je per week nodig hebt. Uiteraard kan er altijd wat overblijven, daar ontkom je niet aan. Probeer in dit geval je medemens te helpen en geef de overgebleven producten aan mensen die dit nog wel goed kunnen gebruiken. 

Ga voor duurzame verpakkingen 

Bezorg jij jouw gerechten en drankjes aan huis of kunnen mensen dit bij jou afhalen? Dan heb je verpakkingsmateriaal nodig. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg duurzame verpakkingsmaterialen te vinden. Ga bijvoorbeeld voor een kartonnen snackbakje, in plaats van plastic bakjes. Of kies voor een sausbakje dat gemaakt is van suikerriet. Deze natuurlijke producten zijn biologisch afbreekbaar en zorgen daardoor voor minder schadelijk afval. Een stuk duurzamer dus! 

Meer vegetarische gerechten op het menu 

We weten allemaal dat het eten van grote hoeveelheden vlees niet goed is voor het milieu. Wil jij jouw restaurant of lunchroom verduurzamen? Zorg dan voor meer vegetarische opties op het menu. Probeer daarnaast deze vegetarische opties zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor jouw gasten. Deze aanpassing resulteert in een verlaagde CO2 voetafdruk. 

Terugdringen van het energieverbruik 

In de meeste horecazaken valt er nog behoorlijk veel te halen wat betreft energieverbruik. Deuren staan vaak open en de isolatie is in veel gevallen minimaal, waardoor er veel warmte verloren gaat. Loop jouw horecazaak eens door en kijk naar de mogelijkheden om de isolatie te verbeteren. Zorg er ook voor dat alle neuzen binnen jouw bedrijf dezelfde kant op staan, zodat iedereen bewust omgaat met de apparaten. Daarnaast kunnen lichtbronnen vervangen worden voor energiezuinige led-verlichting.  

Uiteraard zijn er naast bovenstaande tips nog veel meer dingen die je kan toepassen om jouw horecazaak te verduurzamen. Echter, een goed begin is het halve werk en met deze tips zet jij een mooie stap in de goede richting. Succes! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien + 11 =