Computerscherm

Op latere leeftijd kunnen er een aantal lichamelijke klachten ontstaan. Vaak is het zo dat je zelf niets aan deze lasten kunt doen, zo komen vanzelf. Daarom is het belangrijk dat jij je goed voorbereid op de klachten die allemaal kunnen komen. In dit artikel lees je waar je allemaal last van kunt krijgen op latere leeftijd en wat je er tegen kunt doen.

Incontinentie

Incontinentie is iets waar veel ouderen last van hebben. Dit houdt in dat je last hebt van onvrijwillig verlies van urine of ontlasting. Jammer genoeg kan je niet voorkomen, maar er zijn welke een aantal dingen die je kunt doen om het te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het trainen van de bekkenbodemspier. Ook heb je verschillende soorten incontinentiematerialen die je kunt gebruiken om het voor jezelf wat makkelijker te maken. Dit kunnen luiers voor volwassenen zijn, speciale broeken of maandverband speciaal voor incontinentie. Meer hierover kan je vinden op hulpmiddelwereld.nl

Alzheimer

Alzheimer is de meest voorkomende ziekte van dementie. Voornamelijk ouderen hebben hier last van. Bij alzheimer krijg je problemen met je geheugen. Symptomen hiervan zijn: moeite hebben met het volgen van een gesprek, beslissingen nemen en plannen maken. De oorzaak hiervan is dat de zenuwcellen in de hersenen kapot gaan. Verder kan ook het gedrag en karakter van de persoon veranderen. In een later stadium kan het zijn dat er ook problemen ontstaan met taal, dat je snel verward bent en dat je steeds meer moeite krijgt met kauwen en slikken. 

Mobiliteit

Veel ouderen zijn op latere leeftijd niet heel mobiel meer. Dit is natuurlijk voor de ouderen zelf heel vervelend. Toch zijn er een aantal dingen die je hieraan kunt doen. Het eerste wat je ertegen kunt doen is bewegen! Nu hoef je natuurlijk niet de marathon te lopen, maar elke dag een stukje wandelen is al heel goed. Er zijn tegenwoordig ook vaak gymlessen speciaal voor ouderen. Het is voor je hele lichaam belangrijk dat je in beweging blijft. Door in beweging te blijven zorg je ervoor dat je lichaam niet stijf wordt. 

Er zijn ook een aantal dingen die je kunnen helpen als je niet zo mobiel meer bent. Denk bijvoorbeeld aan een rollator of een scootmobiel. Het kan zijn dat ouderen vaak de deur niet meer uit gaan omdat ze niet goed meer kunnen lopen, een rollator of scootmobiel is dan de perfecte oplossing. 

Slecht zien

Dan is het zo dat bij ouderen slecht zien heel vaak voorkomt. Ook is slecht zien iets waar je van tevoren niet heel veel aan kunt doen. Gelukkig is er wel de mogelijkheid om een bril aan te schaffen waarmee je weer helder kunt zien. Als je een bril niet fijn vindt, dan heb je ook de mogelijkheid om voor lenzen te kiezen. Wanneer je op jongere leeftijd al last hebt van slecht zien, is het mogelijk om je ogen te laten laseren. Het is belangrijk dat jij je daarvan tevoren goed in verdiept.