Opleiding voor ondernemers

Nederland telt ongeveer twee miljoen bedrijven. Je mag dus gerust stellen dat wij een behoorlijk ondernemend landje zijn. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om te kiezen voor het ondernemerschap, vrijheid wordt daarbij het vaakst genoemd. Ook het creëren van financiële onafhankelijkheid en het hebben van de volledige eigen verantwoordelijkheid over het bedrijf zijn redenen die vaak naar voren komen als je ondernemers spreekt over hun keuze. Maar kan eigenlijk iedereen een ondernemer zijn? En hoe word je een goede ondernemer?

Brede kennis noodzakelijk

Ondernemen is veel meer dan een vak uitoefenen. Je moet van heel veel dingen een beetje verstand hebben en daarnaast natuurlijk goed zijn in het vak dat je gekozen hebt. Als je een opleiding tot makelaar hebt gevolgd, kun je een prima makelaar zijn, maar in principe maakt dat je nog niet per definitie een goede ondernemer. Je kunt zo’n functie prima uitoefenen in loondienst bij een bestaand kantoor, maar om zelf je eigen makelaarsbedrijf te starten, heb je nog wat andere kwaliteiten nodig, zoals verstand van marketing. Je zult bovendien bereid moeten zijn om risico’s te nemen, want de kosten gaan altijd voor de baten uit. Heb je dit alles in je, dan is het starten van een carrière als zelfstandig makelaar zeker een goede optie. In de woningmarkt valt goed geld te verdienen, mits je uiteraard je zaakjes goed op orde hebt.

Het niveau van de opleiding

Een interessant aspect van het zelfstandig ondernemerschap is dat je zelf de touwtjes in handen hebt, ook waar het je eigen opleidingsniveau betreft. Natuurlijk geldt hierbij de kanttekening dat voor sommige zaken nu eenmaal de juiste (hogere) opleiding vereisen. Maar er is niemand bij wie je hoeft te solliciteren, wanneer je voor jezelf begint. Je kunt dus vaak met een mbo-opleiding al prima uit de voeten. Een goed voorbeeld hiervan is de opleiding tot zelfstandig werkend kok. Er zijn heel wat koks die vanuit deze opleiding een eigen bedrijf begonnen zijn. Als je jouw gasten de lekkerste dingen voor kunt schotelen, zullen ze keer op keer terugkomen. In menig eethuisje is de kok de eigenaar van de zaak en werken alle andere medewerkers in zijn dienst.

De grootste branches in ons land

Alle bedrijven kunnen ingedeeld worden in branches. Om een indruk te krijgen van de verdeling: financiële instellingen en bedrijven in de zakelijke dienstverlening komen in ons land het vaakst voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + 10 =