hamer

Als ondernemer heb je wekelijks of zelfs dagelijks te maken met contracten opstellen en het ondertekenen van papierwerk. Wanneer je niet uit het bedrijfsleven komt en nog weinig ervaring hebt als ondernemer is een fout zo gemaakt. Vaak kost het herstellen van een fout meer tijd en energie dan het maken ervan. Een fout op grote schaal bijvoorbeeld met een levering van een product en het betalen ervan is niet iets dat je als Zzp’er wil maken. Daarom moet je je al ondernemer beschermen tegen zulke fouten. Dit kan alleen als je belangrijk papierwerk samen met een advocaat invult. In dit artikel beschrijven we of het handig is om een bedrijfsadvocaat in te huren of niet. 

Zaken doen als ondernemer

Zoals we hierboven al kort hebben beschreven, kan het een risico zijn om als ondernemer belangrijke papieren te ondertekenen zonder advocaat. Al denk je dat je er genoeg verstand va hebt om het zonder advies in te vullen moet je er toch bij stilstaan dat de grote bedrijven met wie je zaken doet allemaal advies krijgen. Bijna geen een bedrijf doet zaken zonder dat een jurist of een advocaat naar contracten en overeenkomsten kijkt. Sta daarom als kleine ondernemer altijd stil bij de gevolgen die er kunnen zijn bij het tekenen van een belangrijke overeenkomst. 

Juridisch advies

Als je een Zzp’er bent dan is het niet vanzelfsprekend om een notaris uit Arnhem in te huren voor elk klein dingetje waarover je advies nodig hebt. Je schakelt ook niet elke keer een accountant in als je niet uit een berekening komt. Hoewel het misschien niet gebruikelijk is, is het toch belangrijk om geen fouten te maken. Vraag daarom liever in het begin meer om advies zodat je weet wat je rechten en plichten zijn als ondernemer. 

Verder is het ook niet vanzelfsprekend dat je altijd het goede juridische advies krijgt. Daarom is het handig als je als ondernemer zelf ook verdiept in je rechten en plichten. Het kan nooit kwaad om zelf wat van contracten en bepaalde overeenkomsten te weten. Op deze manier heb je uiteindelijk minder snel hulp nodig van een advocaat of een accountant.   

Kosten voor een advocaat

Alles kost geld en de kosten van een bedrijfsadvocaat zijn voor veel ondernemers onbetaalbaar. Dit kan één van de redenen zijn waarom veel ondernemers terughoudend zijn voor het nemen van een eigen advocaat. Zoals we hierboven beschreven kunnen de kosten van een fout ook oplopen. Overweeg daarom altijd de opties voor het nemen van een eigen advocaat. Er zijn altijd advocaten die zich speciaal richten op zelfstandige ondernemers en daarom een stuk goedkoper zijn dan advocaten die voor een groot advocatenkantoor werken. 

Verder kan je onderzoeken of de kosten van een advocaat van de belasting afgehaald kunnen worden zodat je uiteindelijk minder hoge kosten hoeft te betalen. 

Rechtsbijstandverzekering

Als Zzp’er moet je jezelf en je bedrijf beschermen, dit kan je doen door een rechtsbijstandverzekering te nemen. Echter, houdt dit niet in dat deze verzekering alles dekt. Verdiep je daarom van tevoren goed in wat de verzekering wel en niet dekt. Tevens zit juridisch advies niet inbegrepen bij deze verzekering. Daarom adviseren wij om in het begin open te staan voor een bedrijfsadvocaat ondanks dat de kosten erg hoog zijn, dit om jezelf te beschermen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × vijf =