computer

Duurzaam ondernemen is de trend al lang voorbij. Het is eerder een gegeven dat ingeworteld is in het bedrijfsleven. Vrijwel iedere onderneming doet ‘iets’ met duurzaam ondernemen. Opvallend genoeg wordt het interieur vaak vergeten, merkt projectinrichter en horeca meubilair leverancier Homint. Een gemiste kans, daarom enkele aandachtspunten op een rij.

Vergeten

Zonnepanelen op het dak, een ‘paperless office’, thuiswerken, afval scheiden en milieuvriendelijke transport: organisaties nemen hun verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaam ondernemen. Jammer genoeg blijft het interieur in veel gevallen nog achter. “Niet bewust hoor,” legt Matthijs van Homint uit. “Vaak hebben ze er niet aan gedacht of zijn ze het simpelweg vergeten. Als je duurzaam ondernemen écht goed wil doen, moet je dat integreren in de hele organisatie. Dat betekent dus ook in het interieur.” Dat gaat verder dan meubilair alleen, ook in de vloer- en wandkeuze zijn duurzame opties te maken.

Hergebruik

Een eerste stap naar een duurzaam bedrijfsinterieur is door te inventariseren welke meubels en elementen hergebruikt kunnen worden. Wie duurzaam wil inrichten moet zo min mogelijk weggooien. De focus moet op hergebruik liggen. Dat kan heel praktisch, door oude meubels op te knappen of een nieuwe functie te geven. “Van oude deuren kun je tafelbladen of wandplanken voor aan de muur maken. Dat geeft het interieur een authentieke touch en bovendien is nieuw kopen dan niet meer nodig,” geeft Mathijs als voorbeeld. Een likje verf doet wonderen. Oude stoelen kunnen opnieuw gestoffeerd worden en tafels geschilderd. Het gaat zelfs nog een stapje verder met circulair meubilair. Bij dit meubilair wordt tijdens de productie rekening gehouden met hergebruik. Vrijwel ieder onderdeel moet opnieuw gebruikt kunnen worden. Een circulaire stoel gooi je dus in principe nooit meer weg.


Duurzaam meubilair  

Bij de aanschaf van nieuwe meubels is het belangrijk om voor duurzame materialen, merken en leveranciers te kiezen. Zoals meubels gemaakt van FSC hout, bamboe, riet en rotan. Let bij stofferingen op dat er gebruik wordt gemaakt van duurzaam textiel, zoals linnen, katoen en wol. Er zijn fabrikanten die aansluitend gerecyclede materialen gebruiken bij de productie van nieuwe meubels. Zoals plastic dat onder hoge druk wordt geperst tot nieuwe tafelbladen. Dit soort duurzame keuzes zijn de basis voor het duurzame interieur. Wees kritisch in de selectie van mogelijke leveranciers en merken. Informeer naar het productieproces en de materialen om er zeker van te zijn dat de meubels daadwerkelijk duurzaam zijn.

Belangrijk is dat de gekozen meubels lang mee gaan en passen bij de gebruiksintensiviteit. Ga ook na of eventuele onderdelen de komende jaren bij te bestellen zijn. Kies meubels die qua kleur- en materiaalgebruik bij elkaar passen en flexibel gebruikt kunnen worden. De meubels kunnen zo makkelijker langere tijd gebruikt worden.

Vloer- en wandbekleding

Met alleen meubels is het interieur nog niet af. Ook voor de vloeren en wanden kunnen duurzame keuzes gemaakt worden. Zoals wandbekleding van FSC hout, bamboe wandpanelen of milieuvriendelijke verf, zoals kalkverf, op de wanden. Kies voor verf waarbij zo min mogelijk chemische stoffen vrij komen. Voor de vloeren zijn kurk en bamboe populaire milieuvriendelijke oplossingen maar ook duurzaam geproduceerde tapijttegels en vinyl zijn groene keuzes. Informeer naar de levensduur om ervan verzekerd te zijn dat de vloeren en wanden zo lang mogelijk mee gaan.

LED verlichting

Last but not least: vergeet de verlichting niet. De juiste verlichting kan een interieur maken of breken. Kies voor LED verlichting, dat is velen malen duurzamer dan traditionele verlichting. LED verlichting is op dit moment de meest duurzame vorm van verlichting omdat de lampen minder energie verbruiken, een langere levensduur hebben en geen giftige stoffen bevatten. Voorkom onnodige energieverspilling door te werken met slimme verlichting dat aanschiet zodra iemand de ruimte binnenkomt of werk met timers zodat verlichting nooit onnodig lang aanstaat.

Duurzaam ondernemen? Vergeet het interieur niet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht − 6 =