ZZP financien

Als zzp’er heb je te maken met zakelijke en privé financiën. Je zakelijke financiën kosten behoorlijk wat werk en het is dan ook belangrijk dat je deze financiën gescheiden houdt. Om ervoor te zorgen dat je financiën op orde blijven, hebben wij een paar handige tips voor je.

  1. Open een zakelijke rekening

De makkelijkste manier om je privé financiën en zakelijke financiën gescheiden te houden, is het openen van een zakelijke rekening. Op deze rekening kun je factuurbedragen laten uitbetalen en je kunt deze rekening eventueel ook koppelen aan een boekhoudprogramma. Zo kun je gemakkelijk zien waar je aan toe bent en hoe je er financieel voor staat.

  1. Verdeel je geld

Als je een factuur betaald krijgt, is het niet slim om al dat geld meteen weer uit te geven. Je moet hier immers ook nog btw over afdragen. Later moet je hier ook nog inkomstenbelasting over betalen. Het is daarom slim om je factuur te verdelen in verschillende potjes. Zet de btw die je over het factuurbedrag ontvangt direct in een apart potje. Ook het geld voor de inkomstenbelasting kun je in een ander potje zetten. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

  1. Zorg voor een buffer

Als zzp’er is het belangrijk om een reserve op te bouwen en een financiële buffer te hebben. Hiermee kun je bijvoorbeeld je salaris aanvullen in mindere tijden, of je kunt het geld gebruiken voor onvoorziene kosten. Als je afhankelijk bent van materialen en apparatuur is het handig om een redelijk hoge financiële buffer te hebben. Is dat niet het geval? Dan kun je je buffer iets lager houden. 

  1. Houd je administratie online bij

Overzicht is belangrijk en wanneer je besluit om je boekhouding op de ouderwetse manier bij te houden, kun je dat overzicht al snel verliezen. Door je boekhouding op papier te bewaren ben je ook enorm kwetsbaar, want papier gaat gemakkelijk stuk. Je kunt er veel beter voor kiezen om een online boekhoudprogramma te nemen. Je kunt bij zo’n programma vaak al in één oogopslag zien hoe je er financieel voor staat.

  1. Betaal salaris aan jezelf

Als zzp’er heb je vaak wisselende inkomsten, maar je hebt wel maandelijks vaste lasten. Het is daarom verstandig om jezelf maandelijks een vast salaris uit te keren, zodat je niet van factuur tot factuur hoeft te leven. In goede maanden kun je dan wat extra sparen en ook tijdens een mindere maand kun je jezelf dan van een vast salaris voorzien.

  1. Schroom niet om hulp te vragen

Het doen van je eigen boekhouding is echt niet altijd makkelijk. Zeker als dit niet is waar je voor hebt gestudeerd, of je hebt het nog nooit geleerd, kan het best even puzzelen zijn. Je kunt er dan voor kiezen om een externe partij in te schakelen. Zo kan Doomen & Quist: uw accountant nabij Roosendaal je perfect helpen met het doen van je boekhouding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × twee =