spaarpot

Als zelfstandig ondernemer bouw je vaak geen pensioen op. Je moet je oudedagsvoorziening zelf regelen. Dat kan op verschillende manieren, zoals het opbouwen van lijfrente of via een aandelenportefeuille. Maar je kunt ook aan alternatieve investeringen denken. Zoals vastgoed, wijn en whisky. Wat zijn hier de voor- en nadelen van?

Het kopen van vastgoed, een beleggingspand, is tegenwoordig een populaire manier om je pensioenpotje aan te vullen. De inkomsten uit de verhuur van een pand zorgen voor een stabiele cashflow. Je kunt hiermee bijvoorbeeld je studerende kind aan woonruimte helpen. Over de huurinkomsten betaal je geen belasting. 

Het is daarnaast een veilige, inflatiebestendige en tastbare investering. Je kunt bovendien hiermee profiteren van de nog steeds stijgende prijzen op de woningmarkt. Op langere termijn kun je zo profijt trekken van de overwaarde van het pand.

Strenge eisen aan verhuurhypotheek

Om in het bezit te komen van een beleggingspand moet je een zogeheten verhuurhypotheek afsluiten. Aan deze hypotheek zitten wel redelijk strenge eisen vast. Dit heeft met name te maken met de vrees voor een mogelijke overkreditering. De geldverstrekkers rekenen een opslag van ongeveer 1% bovenop de hypotheekrente en je moet vaak eigen geld meebrengen. Veel banken financieren een beleggingspand namelijk tot maximaal 80% van de taxatiewaarde. Ook heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Daar staat tegenover dat de hypotheekrente nog steeds op een redelijk laag niveau staat. Sinds een paar maanden is die weer aan het stijgen, maar historisch gezien is de rente nog steeds laag. 

Het is verstandig om de verhuur van je beleggingspand aan een gespecialiseerd bureau uit te besteden, zodat je daar geen omkijken naar hebt.

Whisky en wijn

Naast vastgoed zijn er tal van andere, veelal speculatieve mogelijkheden om uw geld te beleggen. Beleggen in wijn of whisky bijvoorbeeld. Net als vastgoed zijn dit heel tastbare investeringen. 

Als je kiest voor whisky, dan heb je de mogelijkheid om via het handelsplatform van Scotch Whisky International te gaan beleggen. Dit bedrijf, gevestigd in Schotland en een van de grootste spelers op de wereldmarkt, faciliteert beleggingen in zeldzame en hoogwaardige single malt whisky’s.

Ook kun je zelf flessen single malt whisky aanschaffen en die in een aparte ruimte opslaan. Dat moet wel een donkere ruimte zijn, met een constante temperatuur.

Daarna moet je vooral veel geduld hebben. Hoe langer een whisky rijpt, hoe meer de waarde stijgt. Whisky is duidelijk een belegging voor de lange termijn. Een fles whisky die meer dan veertig jaar oud is, kan duizenden euro’s opbrengen. 

Stijgende vraag naar wijn

Je kunt ook voor een belegging in wijn kiezen. Een voordeel van het beleggen in wijn is dat wereldwijd de vraag naar wijn nog steeds toeneemt. Als je besluit om een aantal kistjes wijn aan te schaffen, moet je (net als bij whisky) over een goede opslagruimte beschikken. Een donkere, trillingsvrije ruimte, met een constante temperatuur van rond de 12 graden. 

Je moet ook precies weten welke wijn een goede belegging is. 90% van alle wijnen is ongeschikt om in te investeren, omdat je die maar een paar jaar kunt bewaren. Het is een heel gespecialiseerde belegging.

Bij deze alternatieve beleggingen geldt: investeer alleen in zaken waar je verstand van hebt. En spreid zoveel mogelijk je beleggingen. Hierdoor verklein je je risico’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

drie × 1 =