freelancer

Tegenwoordig gaan er steeds meer mensen voor zichzelf werken. We willen meer vrijheid en zelf keuzes kunnen maken in wat we wel en niet gaan doen. Dit heeft zo z’n voor- en nadelen. Er komen namelijk ook andere zaken bij kijken dan wanneer je bij een bedrijf werkt. Zo houd je je niet alleen bezig met je functie, maar ook alles er omheen komt op jouw bordje terecht. De een vindt het hartstikke leuk en voor de ander is het helemaal niks. 

Voordelen

Veel mensen kiezen niet voor niks om als freelancer te gaan werken. Dit komt door een aantal grote voordelen die het werk als freelancer zo leuk maken!

Je hoeft weinig te regelen

Een groot voordeel aan het doen van freelance werk is dat het erg eenvoudig is om te starten. Je hoeft namelijk erg weinig te regelen. Het enige officiële dat gedaan moet worden is het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je zal dan ook een rechtsvorm moeten kiezen. Als freelancer is het meest vanzelfsprekend om te kiezen voor een eenmanszaak. Er is namelijk maar één eigenaar waardoor het bedrijf geen rechtspersoonlijkheid heeft. Na het inschrijven wordt je automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. Op dat moment ben je verplicht om btw te gaan betalen over de werkzaamheden die je uitvoert. Je zal dan vanzelf een btw nummer ontvangen van de fiscus. 

Veel verantwoordelijkheid

Zoals in de inleiding al werd benoemd, komt er veel bij kijken wanneer je voor jezelf werkt. Dit kan een nadeel zijn, maar voor veel mensen is dit een voordeel. Verantwoordelijkheid hebben geeft voldoening wanneer je een positief resultaat levert. Daarnaast ben je niet verantwoordelijk voor of afhankelijk van het werk van anderen, als freelancer heb je zelf alles in de hand. Dit betekent ook dat je zelf bijvoorbeeld moet boekhouden. Want alles wat er in jouw bedrijf gebeurt moet bijgehouden en geregistreerd worden. Elke opdracht en alle kosten moeten verantwoord kunnen worden. Wanneer je hier geen kennis van hebt, is het wellicht handig om het door een externe partij te laten doen. Als je al een praktijkdiploma boekhouden op zak hebt, scheelt dat natuurlijk veel. Soms is het dan ook verstandig om bepaalde kennis op te doen alvorens je begint als freelancer.

Nadelen

Overal zitten nadelen aan, ook aan werken als freelancer. Echter, wegen voor veel mensen de voordelen zwaarder mee dan de nadelen. In deze alinea wordt er dieper in gegaan op de nadelen. 

Verantwoordelijkheid

Naast dat veel verantwoordelijkheid een voordeel kan zijn, kan het voor veel mensen ook angstig zijn. Wanneer iets verkeerd gaat, is het compleet jouw fout. Tevens moet je in principe altijd bereikbaar zijn en wanneer iets niet goed loopt zal je het zelf moeten oplossen, er is niemand die je kan helpen. 

Ook vakanties en weekend worden steeds vaker weggevaagd. Dit heb je uiteraard wel zelf in de hand. Echter, wanneer je geen vaste werktijden hebt, is het lastig om te stoppen met werken en gaan werk en privé vaak samen. 

Geen zekerheid op werk

Als freelancer zal je zelf voor werk moeten zorgen. Als je geen werk hebt, betekent dat ook geen inkomen. Dit kan een voordeel zijn wanneer je altijd veel werk hebt, je inkomen is dan hoog. Maar wanneer het minder gaat met de economie, zoals nu tijdens corona, kan het zijn dat bedrijven gaan besparen en de werkzaamheden bij jou stop zetten. Je moet dus goed beseffen dat je geen 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien + drie =