Veel mensen hebben de term wel eens voorbij zien komen, maar hebben geen idee wat het eigenlijk betekent. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is het ondernemen met aandacht voor het milieu en de mensen op de wereld. Niet alleen is het dus belangrijk om winst te maken, maar ook om het goede te doen voor de wereld om je heen.  Het denken aan mens, milieu en voor de maatschappij. In het engels worden vaak de termen Corporate, responsibility en sustainability gebruikt. 

Betekenis MVO:
Een onderneming doet aan MVO wanneer de activiteiten gericht zijn op mensen, de planeet en winst (People, planet, profit).  Hierbij wordt er altijd gezocht naar een evenwicht tussen deze 3 belangrijke peilers van MVO. 

Wat doen bedrijven aan MVO?

Steeds meer bedrijven zien het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen.  Zo kiezen steeds vaker bedrijven ervoor om mensen met een beperking in dienst te nemen, wordt er nagedacht over hoe er energie kan worden bespaard en gebruiken veel kantoren tegenwoordig geen papier mee. Ze werken digitaal en hebben dit dus niet nodig. Dit scheelt niet alleen kosten, maar is ook goed voor het milieu. Ook wordt er door bedrijven vaak aangemoedigd om met het openbaar vervoer of met de fiets naar werk te gaan. Denk bijvoorbeeld aan extra vrije dagen wanneer je een x aantal dagen per jaar per fiets naar kantoor gaat. Zo zijn er dus verschillende manieren waarbij bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Sociaal ondernemen

MVO wordt in Nederland ook wel sociaal ondernemen of toekomstbestendig ondernemen genoemd. Als bedrijf moet je anno 2021 niet alleen maar bezig zijn met winst maken, maar ook met de wereld om je heen. Er liggen ook kansen met sociaal ondernemen.Zo kan je bijvoorbeeld innovatieve ideeën bedenken om maatschappelijke uitdagingen op te lossen. 

Voordelen MVO in Nederland

Er zijn ook voordelen aan MVO. Zo kan je op alle mediakanalen verkondigen dat je aan MVO doet. Dit kan potentiële klanten over de streep halen om voor jouw bedrijf te kiezen ten opzichte van een concurrent. Ook wanneer je zaken doet met de overheid brengt het veel voordelen om aan maatschappelijk verantwoord ondernemen te doen. De overheid stimuleert het dat bedrijven aan MVO doen en daardoor kiezen ze eerder voor een bedrijf dat dit ook hoog in het vaandel heeft staan. 

Ook gelden er verschillende subsidies als je als bedrijf aan MVO doet. Bijvoorbeeld wanneer je mensen met een beperking in dienst neemt. Zo kan het zijn dat de overheid een deel van het salaris van deze medewerker betaald.

MVO beleid

Het is als bedrijf zijnde zeer belangrijk dat je MVO beleid voert waarbij je rekening houdt met klimaatneutraal en eerlijk ondernemen waarbij je rekening houdt met de aarde en met de mensen op de planeet. Nu en ook in de aankomende jaren. Het maakt niet uit hoe groot je bedrijf is, MVO beleid voeren is altijd mogelijk. Het kan al in kleine stappen als papierloos werken of energiezuinige lampen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 + 17 =