science

Het is onvermijdelijk dat de werkvloer er in de nabije toekomst rigoureus anders uitziet. Robots zullen steeds vaker opduiken bij bedrijven om mensen te assisteren bij hun werk. Want zo moet je het zien. De angst dat mensen straks totaal overbodig zijn en worden ingeruild voor robots is klinkklare onzin. We leggen uit wat robots toevoegen aan het bedrijfsleven en waar mensen tot in de lengte van dagen onmisbaar blijven.

Al het menselijke is robots vreemd

Mensen doen nog steeds zaken met mensen. En mensen werken nog steeds het beste samen met andere mensen om complexe productieprocessen in goede banen te leiden. Ook als het gaat om creatieve oplossingen bedenken, klanten bellen, empathie tonen, netwerken en klachten adequaat afhandelen kan geen robot aan ons tippen. Een mooi voorbeeld hiervan vond plaats bij een telecombedrijf die vrijwel al het klantcontact had geautomatiseerd. Daar zijn ze heel snel keihard op teruggekomen. Te onpersoonlijk en te voorgeprogrammeerd was de kritiek. Nu nemen gewoon weer mensen van vlees en bloed de telefoon aan of zitten achter de chat om klanten te woord te staan. Neemt niet weg dat robots ons werk wel een stuk efficiënter, veiliger, schoner en makkelijker kunnen maken.

Mensen en robots werken samen

Vooral als het gaat om zwaar, smerig, gevaarlijk en saai werk is bijvoorbeeld een lasrobot natuurlijk de ideale hulp in de productielijn. Maar we zien het ook in de nieuwe containerterminal op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. In het verleden moesten kraanmachinisten de hijskranen bedienen om schepen te laden en te lossen. Die zaten uren achtereen eenzaam en alleen in een bedompte cabine hun werk te doen. En comfortabel is ook anders. Veel kraanmachinisten hadden constant rug- en nekklachten. Dus werd besloten om dit werk door volautomatische robotkranen te laten doen. Havenmedewerkers zitten nu in een lekker kantoor bij elkaar en houden via beeldschermen de boel in de gaten, want een robot kan het werk natuurlijk niet voor de volle 100% zelfstandig aan. Als er iets mis dreigt te gaan moet de mens nog steeds ingrijpen om erger te voorkomen.

Mensen maken en besturen robots

De robotisering van het bedrijfsleven schept natuurlijk ook veel nieuwe zakelijke kansen. Er komen allerlei nieuwe beroepen om de robots hun werk goed te laten doen. En er moeten robots onderhouden, ontwikkeld, gemaakt en geprogrammeerd worden. Denk aan technici, programmeurs, appbouwers, data-analisten, dronepiloten en A.I.-specialisten. Kortom; robots zijn er om ons werk efficiënter, lichter en makkelijker te maken. Ze geven ons meer bewegingsruimte zodat wij ons kunnen concentreren op dingen die zij niet kunnen. Zoals ondernemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

vijf × 2 =