vast contract

Heb jij voor het eerst mensen in dienst of wil je simpelweg meer weten over wat er allemaal bij komt kijken wanneer jij personeel in dienst neemt? In onderstaand artikel gaan we dieper in op de verschillende contracten en wat er naast een arbeidscontract nog meer bij komt kijken.

Er zijn een aantal verschillende arbeidscontracten die je kan geven aan je personeel, doorgaans heb je de keuze tussen:

  • Nulurencontract
  • Tijdelijk contract
  • Vast contract

Hieronder geven we meer informatie over deze contracten. Het is bovendien goed om te weten dat er veel websites zijn die je kunnen helpen bij het opstellen van zo’n contract.

Nulurencontract

Dit contract wordt vaak gegeven in de evenementensector. Personeel met zo’n contract werkt op oproepbasis. Als werkgever ben je verplicht om minimaal 4 dagen van te voren personeel op te roepen. Als werkgever hoef je ook jouw personeel niet tegemoet te komen wanneer ze langdurig ziek worden. Als personeel echter staat ingeroosterd en ziek wordt, hebben ze wel recht op 70% van hun loon. Daarnaast moet je bij elke oproep minimaal voor 3 uur betalen en tevens heeft personeel met een nulurencontract ook recht op vakantiegeld. Is het nulurencontract korter dan een half jaar? Dan mag de werkgever geen proefperiode hanteren.

Tijdelijk contract

Het is goed om te weten dat zo’n contract altijd voor bepaalde tijd is. Dit kan van een aantal maanden zijn tot een jaar. Het tijdelijk contract stopt automatisch als de periode in het contract verstreken is. Als werkgever mag jij een tijdelijk contract 2 keer binnen 3 jaar verlengen, hierna dien je een vast contract te geven aan je personeel. Als werkgever moet je op tijd laten weten aan je personeel of je het contract wel of niet gaat verlengen. Hou daarbij rekening met dat je het een maand van te voren moet aangeven. 

Vast contract

Een vast contract geef je aan personeel waar je veel vertrouwen in hebt en dat je graag langer aan je wil binden. Bijvoorbeeld als hij/zij al lang bij je bedrijf werkt en uitstekend werk verricht of als je bij een sollicitatie direct al een heel goed gevoel hebt. Met een vast contract geef je vertrouwen en zekerheid aan een werknemer wat alleen maar positief kan zijn. Wel is het goed om te weten dat je een werknemer met een vast contract niet zomaar kan ontslaan. Ook heb je bepaalde verplichtingen als een werknemer ziek wordt. Zo betaal je vaak de eerste twee jaar, wanneer een werknemer ziek is, 70% van het salaris door.

Zorg dat je werknemers met een goed gevoel naar kantoor gaan

Je moet altijd zorgen dat je werknemers met een goed gevoel naar kantoor gaan. Een prettige werksfeer creëren kan met een aantal simpele tips. Vaak het gesprek aangaan met een werknemer en vragen hoe ze het vinden, kan al heel erg helpen. Ook teamuitjes organiseren en goede secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen helpen.

Er zijn veel verschillende contracten die je aan je werknemers kunt aanbieden. Analyseer wat de beste optie is en laat je helpen met het opstellen van een contract.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee + 19 =