GGZ instelling

Als werkgever kan je te maken krijgen met een werknemer die verslaafd is aan drugs of alcohol. Hoewel je deze mensen graag wil helpen of wellicht direct wil ontslaan, is het belangrijk om te weten wat je rechten zijn als werkgever. Daarnaast is het natuurlijk goed om zo’n persoon te helpen om weer uit de verslaving te komen, gelukkiger te zijn en weer op een goede manier in dienst te gaan bij je bedrijf.

Wat zijn je rechten als werkgever

Als werkgever is het niet mogelijk om een werknemer te ontslaan omdat hij/zij verslaafd is. Dit komt door de Wet Werk en Zekerheid. Hierdoor dient de werkgever nog twee jaar zich in te spannen voor een werknemer. Het is echter wel mogelijk om via de rechter een contract met de werknemer te ontbinden.  Hiermee zal er worden gekeken naar de misdragingen die een werknemer heeft gedaan. De rechter zal ook kijken naar hoe lang de werknemer ziek is, of er afkickpogingen zijn geweest en of een werkgever genoeg ruimte heeft gegeven aan een medewerker om van de verslaving af te komen.

Laat je medewerker behandelen bij een GGZ instelling

Mensen komen niet zomaar van een verslaving af. Vaak heeft het te maken met trauma’s uit het verleden, een angststoornis of het wegvallen van een familielid. Aangezien jij als werkgever geen specialist bent in het behandelen van dit soort personen is het raadzaam om een GGZ instelling te bezoeken.

De kans is groot dat de werknemer niet inziet wat het probleem is of dat er zelfs ontkend wordt dat er een verslaving is. Ze vinden een bezoek aan de GGD ‘overdreven’ en zijn niet van plan om mee te werken. Dit is erg lastig om mee om te gaan. In dit stadium is het al noodzakelijk dat er wordt geschakeld met een professioneel bedrijf. Connection GGZ is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het behandelen van verslavingen en kan je deskundig advies geven over hoe je als werkgever te werk moet gaan.

Een alcohol- of drugsverslaving is iets wat helaas veel voorkomt onder werknemers. Dit wordt echter niet altijd opgemerkt door ander collega’s op de werkvloer. Als werkgever is het belangrijk om te weten wat er speelt bij je werknemers. Ga daarom vaak het gesprek aan om te vragen hoe het gaat en om beter inzicht te krijgen in iemands privé leven.  Uiteraard kan je nooit honderd procent zeker weten of wat er speelt, maar toch kan het helpen om werknemers te ondersteunen met hun verslaving.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig + 15 =