Grafische vormgeving

Als ondernemer kun je niet zonder professioneel ogend drukwerk. Ook je website moet onberispelijk zijn en up-to-date blijven. Je vraagt een offerte aan bij een grafisch bureau en schrikt je een hoedje van de prijzen want je budget is beperkt. Dan is er nog die verre kennis die je voor een zacht prijsje misschien kan helpen. Maar de communicatie loopt stroef en veel tijd heeft hij of zij niet. Herkenbaar?

Cursussen grafische vormgeving

Met de juiste cursus grafische vormgeving kan elke gemotiveerde ondernemer binnen afzienbare tijd zelf zorgen voor sublieme folders en een eye-catching website. Grafische vormgeving is een vak en een vak leer je niet binnen één dag. Maar als je intrinsiek gemotiveerd bent en de juiste begeleiding hebt, dan zijn er in het volwassenenonderwijs voldoende mogelijkheden.

Zo zijn er cursussen die de principes van grafische vormgeving behandelen (denk aan typografie, kleurenleer en vlakverdeling). In dit soort grafische cursussen krijg je antwoorden op vragen als: “Waarom is deze vormgeving aantrekkelijk en een andere vormgeving niet?” of “Welke kleur wordt door veel vrouwen aanbeden en door veel mannen verguisd?” (By the way: het antwoord luidt ‘paars!’).

Deze creatieve cursussen en opleidingen zijn weliswaar heel belangrijk om jouw business af te stemmen op (potentiële) klanten, maar deze kennis alleen is nog niet voldoende om ook daadwerkelijk een logo, folder, brochure, boek of tijdschrift te maken en evenmin om een website op te zetten en te onderhouden. Daarvoor moet je de juiste software beheersen.

Cursus Photoshop, InDesign, Illustrator en WordPress

De softwareprogramma’s voor grafische vormgeving die moeten worden aangeleerd zijn gewoonlijk Adobe Photoshop, InDesign, Illustrator en bijvoorbeeld WordPress om je website te bouwen en te onderhouden. Dit zijn zeer uitgebreide programma’s die de gemiddelde ondernemer veel frustraties kunnen bezorgen. Zelf aanleren is haast onmogelijk. Maar als je deze programma’s eenmaal beheerst, kun je bijzonder veel budget besparen èn je drukwerk en website precies naar eigen wens vormgeven en up-to-date houden wanneer jij dat nodig acht.

Opleidingen in Photoshop, InDesign etc. zoals de grafische school zijn afgestemd op de schoolgaande jeugd, maar voor het volwassenenonderwijs zijn er ook diverse aanbieders. Meestal duren deze pakketcursussen twee of drie volle dagen, maar er zijn ook avondcursussen van 7 of 8 weken. Vergeet niet te zoeken op zogenaamde DTP-cursussen (Desktop Publishing), want dit vormt min of meer een combinatie van cursussen in Photoshop, InDesign èn Illustrator. In het artikel “Een kijkje in de keuken van grafische opleidingen in het volwassenenonderwijs” van grafisch docent Angelo Spiler vind je een overzicht van aanbieders van grafische cursussen (plus vergelijkende prijzen voor een cursus Photoshop) en tips om tot een goede keuze te komen.

Jaarcursus Grafische Vormgeving

Voor ondernemers die van plan zijn zelf hun website te bouwen en hun eigen drukwerk te verzorgen, is er bij Grafische Cursussen te Amsterdam een parttime Jaarcursus Grafische Vormgeving. In 36 avond- of ochtendlessen van 2,5 uur leer je dan zowel de principes van grafische vormgeving als de pakketten Photoshop, InDesign en Illustrator. Gedurende de verschillende blokken ontwikkel je een eigen professionele huisstijl inclusief logo, briefpapier, folders, posters etc. Maar ook WordPress wordt uitvoerig geleerd zodat je controle hebt over de bouw van een eigen website.
Tijdens de les bij Grafische Cursussen

Zelf doen of uitbesteden?

Grafische vormgeving is een specialisme net als boekhouding of marketing. Het is aan jou als (kleine) ondernemer of je deze specialismen zelf wilt doen of gaat uitbesteden. Van deze drie is grafisch vormgeven voor velen het leukst. Heb je affiniteit met grafisch ontwerp, dan is dit zeker een specialisme dat je als kleine ondernemer voor eigen rekening kan nemen. Terwijl je de ‘saaie’ of ‘lastige’ disciplines beter uitbesteedt. Zoek als je geen volle dagen les kunt nemen, naar een deeltijd grafische opleiding voor volwassenen. Met een gemiddelde les- en studietijd van ongeveer 5 uur per week is professioneel drukwerk en een catchy site dan ook voor jouw bedrijf binnen 1 jaar realiseerbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × twee =