vrouw en man

Voor werknemers zijn er verschillende faciliteiten om het pensioen goed te regelen. Er wordt een AOW verstrekt vanuit de overheid, het pensioen wordt bij de werkgever opgebouwd en daarnaast is het goed om ook zelf te gaan sparen. Het is zo mogelijk om de zaken goed te regelen. Voor ondernemers is het een ander verhaal. Ondernemers hebben recht op een AOW uitkering. Het maakt niet uit of iemand ondernemer is geweest of werknemer. Er wordt echter geen pensioen opgebouwd. Het is goed om als ondernemer zelf het pensioen te regelen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. 

Pensioen opbouwen met een oudedagsreserve (FOR)

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting is het mogelijk om gebruik te maken van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Ieder jaar mag een deel van de winst gereserveerd worden om op te nemen na het pensioen. De FOR stelt de betaling van de belasting over deze bedragen uit tot het pensioen start. Het levert dus op de korte termijn een belastingvoordeel op. Nu betaalt de ondernemer nog geen belasting en wel wanneer men met pensioen gaat. Het is niet altijd de beste oplossing om een pensioen op te bouwen. Onderzoek de mogelijkheden met een accountant of boekhouder. 

Zelf beleggen voor later 

Pensioenbeleggen is sterk in opkomst voor ondernemers. Het is een manier om het geld te beleggen om later op te nemen voor het pensioen. Het is een goede manier van beleggen. Het opbouwen van een aandelenportefeuille zorgt voor een appeltje voor de dorst later. Het is mogelijk om gebruik te maken van de dividenduitkeringen als aanvulling op de AOW uitkeringen. Het is goed om de beleggingen te gebruiken. Het is echter wel een risico. De aandelen kunnen minder waard worden. Het is goed om de aandelen actief te beheren. Het beleggen in een fonds is een optie. 

Een ZZP pensioenfonds

Het is mogelijk om gebruik te maken van een ZZP pensioenfonds. Het is een initiatief van Loyalis, pensioenuitvoerder APG en verschillende ZZP organisaties. Het zorgt voor een goede manier om een (aanvullend) pensioen te krijgen. 

Beleggen in vastgoed

Veel ondernemers kiezen ervoor om geen bedrijfspand te huren, maar te kopen. Door een winkelpand, kantoorpand, bedrijfspand of een huis te kopen en aan het eigen bedrijf te verhuren maakt het mogelijk om kapitaal op te bouwen. Het is natuurlijk een risico, aangezien de woningprijzen ook kunnen dalen. Het is echter een slimme manier van beleggen. In plaats van huur te betalen wordt de ondernemer eigenaar van een pand. Het pand is later te verhuren. De huurinkomsten vallen gunstig in box 1 van de belastingen en zijn daardoor zo goed als netto. Het is een solide belegging. Het verkopen van het pand behoort ook tot de mogelijkheden. Het geld kan dan gebruikt worden voor het aankopen van een lijfrente, belegd worden in aandelen of gebruikt worden voor andere doeleinden. Het is belangrijk om als ondernemer het belang van een goed pensioen niet te onderschatten. Wanneer er niet voldoende geld is om van te leven is het erg zuur. Als ondernemer werken we harder dan de meeste werknemers. Hier moeten natuurlijk de vruchten van geplukt worden op late leeftijd. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien + 11 =