zonnepanelen

Sinds 1 januari 2015 is het voor pandeigenaren bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand verplicht om over een geldig energielabel te beschikken. Heb je geen geldig energielabel in bezit bij de overdracht van het bedrijfspand? Dan riskeer je een flinke boete van duizenden euro’s.

Er wordt steeds strenger gecontroleerd op de aanwezigheid van een energielabel bij verkoop, verhuur of oplevering. Heb je als pandeigenaar nog geen energielabel in bezit? Dan is het verstandig om er direct een aan te vragen. Dit kan via EnergielabelVoorMijnPand.nl

Energielabel bedrijfspand verplichting

De verplichting van een energielabel geldt voor bijna alle gebouwen zonder woonbestemming bij verkoop, verhuur of oplevering. Denk bijvoorbeeld aan winkelpanden, kantoorpanden, gezondheidscentra’s, bedrijfsverzamelgebouwen, verkoopruimten en horecapanden.

Er zijn een aantal uitzonderingen op deze verplichting, namelijk: religieuze gebouwen, monumenten, vrijstaande gebouwen kleiner dan 50m, opslagruimtes, fabriekshallen en onverwarmde gebouwen.

Het energielabel mag enkel bepaald worden door een gecertificeerde EPA-U adviseur. Dit doet de EPA-U gecertificeerde energieadviseur door tijdens de opname van het pand te letten op de energieprestatie. De verkregen informatie wordt vervolgens toegevoegd aan rekensoftware. Vervolgens wordt er een geldig energielabel gegenereerd. De energieadviseur registreert dit label ook in de landelijke database.

Energielabel C verplichting in 2023

Vanaf 1 januari is het voor kantoorpanden groter dan 100m2 verplicht om over minimaal een energielabel C te beschikken. Heeft je kantoorpand geen energielabel C? Dan kan het gebouw gesloten worden. Vraag daarom direct een energielabel voor je kantoorpand aan.

Inzicht in het energieverbruik

Een energielabel aanvragen zorgt er niet alleen voor dat je voldoet aan de labelplicht, maar geeft ook inzicht in het energieverbruik van je bedrijfspand. Nadat een EPA-U adviseur het volledige pand heeft opgemeten worden deze gegevens op kantoor uitgewerkt tot een energieprestatie rapport. In dit rapport vind je naast een geldig energielabel ook energiebesparende maatregelen die je kunt nemen voor een beter energielabel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 + 8 =