man voor bord

Snel prototypes bouwen met nieuw technologieën

De snelle bouw van prototypes op verschillende punten in het ontwikkelingsproces van een product of een onderdeel versnelt de productontwikkeling en biedt zekerheid voor een geplande serieproductie.

De snelste en goedkoopste manier

De snelste en goedkoopste manier om prototypes te produceren is via 3D-printen. Het uitgangspunt is een digitaal, driedimensionaal model van het onderdeel vanuit een CAD- of 3D-programmeersysteem. De gegevens worden rechtstreeks naar het onderdeel overgebracht, zonder dat er matrijzen en gereedschappen nodig zijn, wat kosten en tijd bespaart. Prototypes kunnen in slechts enkele dagen worden geproduceerd. Verdere doorslaggevende voordelen van rapid prototyping zijn de mogelijkheid om korte termijn veranderingen door te voeren op basis van interesse, vorm, enz. om zo snel tot een oplossing te komen voor serieproductie. Naast deze directe, additieve processen zijn er ook volgprocessen. Voor 1 op 1 prototypen is dit kunststof spuitgieten met polyurethaan gietharsen.

Ook draai-, frees- en draai-freesmachines bieden de mogelijkheid om complexe modellen en onderdelen uit originele materialen te produceren binnen een korte tijd van enkele dagen tot weken. Bij CNC-verspanen wordt het prototype vervaardigd uit de massa van een kunststof blok met behulp van numeriek gestuurde freesmachines.

De CNC-verspanen van prototypedelen uit kunststof is een zogenaamd “subtractief” proces, waarbij stap-voor-stap materiaal wordt verwijderd. Dankzij een breed scala aan harsen en metalen kunnen CNC-prototypes worden gemaakt van het materiaal dat later daadwerkelijk zal worden gebruikt. Daarom hebben ze mechanische eigenschappen die sterk lijken op deze die met de techniek van het spuitgieten ontworpen zijn.

De soorten prototypes

Een ontwerp prototype wordt gebruikt om de esthetische en ergonomische kenmerken te verifiëren. De prototypes vervullen drie functies: ten eerste maken ze gedetailleerde ontwerpstudies mogelijk (ruimtelijk realistische weergave, proporties, esthetisch, technisch effect); ten tweede dienen ze als presentatieobject voor besluitvorming of verduidelijking van de aanvaarding door klanten; en ten derde vormen ze de basis voor het maken van 3D-gegevens die nodig zijn voor het ontwerp en de productie.

Functioneel prototype

Dit is een prototype dat al belangrijke functionele eigenschappen van een latere serie-component vertoont. Onder andere de mechanische, elektrische, akoestische of thermische functies van de afzonderlijke componenten worden getest.

Geometrisch prototype

Het is een dimensionaal nauwkeurig model voor de eerste montage en gebruikstests of om een eisenprofiel te specificeren. De focus ligt op het controleren van de nauwkeurigheid van vorm en pasvorm en het controleren van toleranties. Materiaalspecifieke eigenschappen zijn minder belangrijk

Welke technologieën worden er toegepast

Elk rapid prototyping proces heeft zijn sterke punten. Het doel is om zo dicht mogelijk bij de eisen van een later origineel onderdeel te komen, d.w.z. 1 op 1, door het juiste proces te kiezen. In de verschillende printtechnologieën worden verschillende materialen gebruikt. Verschillende oplossingen variëren van het eerste, ruwe concept prototype tot een perfect ontwerpmodel en een volledig functioneel serie model in het originele materiaal.

Sinds de uitvinding van het SLA-proces waarbij een vloeibare hars werd uitgehard met een laser om een prototype te maken, zijn er nog heel wat andere technologieën ontwikkeld. Naast 3D-printing, spuitgieten, CNC-frezen enz…zijn er ook nog de 3D-poederdruk, polyjet, FDM, enz. om prototypes te ontwikkelen.

Als uw bedrijf werkt aan de ontwikkeling van nieuwe producten of onderdelen, en op zoek is naar een geschikte partner om prototypes te maken dan is 3D Hubs het bedrijf dat je zoekt. Ze passen verschillende technieken toe om aan rapid prototyping te kunnen doen en zo je productie in een stroomversnelling te brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × vier =