laptop

Als je een eigen onderneming hebt, dan weet je dat het hard werken is. Door de rondgang van het coronavirus heb je hoogstwaarschijnlijk een tandje bij moeten zetten en ben je aan het uit vogelen hoe je deze crisis doorkomt. Normaliter is netwerken een belangrijk aspect bij het opbouwen van jouw bedrijf, maar in tijden van COVID-19 gaat het net iets anders dan op de ‘normale’ netwerkborrels. Lees hieronder hoe je ook tijdens de coronacrisis effectief kunt netwerken.

Juist gebruik van social media

Social media heeft door de jaren heen een groot aandeel gekregen in het netwerken onder ondernemers. In tijden van de coronacrisis is het gebruik van social media zelfs met 70% wereldwijd toegenomen; een goede plek om jezelf op de kaart te zetten dus. Onder andere LinkedIn is in gebruik toegenomen. Veel ondernemers weten dat LinkedIn een belangrijke plek is om jezelf te laten zien. Onder andere aan andere ondernemers en potentiële klanten, maar vaak wordt dit platform nog niet juist gebruikt. Het belangrijkste is dat je jouw profiel te allen tijde up to date houdt en jouw netwerk goed onderhoudt. Stuur potentiële klanten informatie over jou en jouw bedrijf en zie wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.

Netwerken op kantoor

In tijden van de coronacrisis lijkt het misschien onmogelijk om jezelf op de kaart te zetten bij netwerkborrels, maar netwerken hoeft niet alleen op borrels te gebeuren. Nodig (potentiële) klanten bijvoorbeeld volledig coronaproof uit voor een lunch of borrel op jouw kantoor. Nodig niet te veel mensen tegelijk uit, zorg voor voldoende afstand, ventileer de ruimte en creëer wat extra sfeer. Communiceer ook duidelijk naar jouw gasten dat alles coronaproof verloopt, zo voelen ze zich sneller op hun gemak.

Heb je geen eigen kantoor? Verbouw dan je thuiswerkplek om tot een kantoor aan huis. Zorg voor een professionele sfeer met een goede tafel, comfortabele stoelen, nette accessoires en mooie raambekleding. Ondanks dat het jouw huis is, passen gordijnen niet in een thuiskantoor als je bezoek ontvangt. Professioneler zijn bijvoorbeeld horizontale lamellen zoals PVC jaloezieën en aluminium jaloezieën maar ook plisségordijnen en shutters.

Werk je thuis en ben je genoodzaakt om online te netwerken? Maar vind je jouw woonkamer niet de ideale ruimte om in te werken? Vaak is het ook goed om te kijken in je huis of je daar een plek kunt maken die je puur gebruikt voor je werk! Een goed bureau en een goed bureaustoel is belangrijk, zorg verder dat er voldoende licht is en stem dit af met de juiste raamdecoratie. Op zolder kan dan bijvoorbeeld een dakraam rolgordijn de perfecte uitkomst bieden

Visitekaartjes bij de hand

Nu er (bijna) geen netwerkborrels meer georganiseerd worden, moet je je contacten ergens anders zien op te doen. Jouw visitekaartje overal mee naar toe nemen is dan ook heel effectief. Als je bij de tandarts langsgaat, bij schoonfamilie op bezoek bent of ergens een koffietje aan het halen bent kan je zomaar iemand tegenkomen die iets voor jouw onderneming kan betekenen. Zorg dus dat je altijd een visitekaartje bij de hand hebt om mee te geven. Dit is een hele makkelijke maar toch effectieve manier van netwerken, omdat mensen makkelijk contact op kunnen nemen voor vragen of een afspraak.

verstandig netwerken

Effectief werken betekent ook verstandig en op de juiste manier netwerken. Misschien denk je dat netwerken gaat om het feit dat jij gauw jouw verhaal moet doen en dat iedereen moet weten wie jij bent, maar het tegendeel is waar. Het belangrijkste is dat wanneer je aan het netwerken bent, je goed luistert naar anderen. Op deze manier word je interessant voor anderen en zo laat je ook meteen een fijne indruk achter. Als je luistert naar het verhaal van anderen, kom je er sneller achter wat de raakvlakken zijn en hier kan je verder op voortborduren. Op deze manier hengel je sneller nieuwe klanten binnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier + negen =