Pen

Op 20 maart was de dag van het erfrecht en die verliep een heel stuk anders dan we gewed zijn. Normaal gesproken komen mensen liever langs op kantoor om ingewikkelde zaken als nalatenschappen te bespreken. Echter dit jaar gingen de kantoren vanwege het coronavirus op slot. 

 

Op aanraden van de Vereniging Erfrecht Advocaten, die had besloten dat een deze dag alleen in afgeslankte vorm kom doorgaan. De belangstelling was dit jaar groter dan normaal, zo bleek uit de dag van het erfrecht. Mensen lijken nu eerder geneigd iets te gaan regelen, het virus doet ons inzien dat het leven ineens heel broos kan  zijn.

Zakenman

Goede juridische begeleiding bij ingewikkelde vragen is belangrijk

Het is niet voor niets dat de “Dag van het Erfrecht”in het leven is geroepen. Het regelen van nalatenschappen kan niet alleen complex zijn, maar kan ook voor de nodige spanningen zorgen. Een goede juridische begeleiding is dan van belang. Vragen waar men over het algemeen mee worstelt zijn: Wat als de verhoudingen in mijn familie onder spanning komen te staan”, “Wat als communicatie onderling steeds stroever loopt”, “Wie zijn eigenlijk mijn erfgenamen” “Wie mag eigenlijk welke actie ondernemen bij het afwikkelen van een nalatenschap” “Welke rol speelt een executeur in het proces” “Wat gebeurt er bij een onterfd kind?”

Corona raakt ook gevoelige zakelijke vorderingen

 

Niet alleen in de familiaire sfeer is er veel onduidelijkheid. Ook in de zakelijke omgeving worden er de laatste vragen steeds meer vragen gesteld als het gaat om erfrecht. Hoe zit het bijvoorbeeld met schuldeisers die vorderingen hebben uitstaan bij een overleden persoon. Zijn deze nog te incasseren? Zeker als het om dit gevoelige onderwerpen. Moet je hier nog wel een vorderingen voor uitzetten en wie kun je dan het beste aanspreken. 

Andere zaken die ondernemingen en het erfrecht nog lastiger kunnen maken zijn bedrijven met internationale betrekkingen, of wanneer er sprake is van beslaglegging. Het zijn allemaal vragen waar ondernemers mee kunnen worstelen in deze tijd. Hoe het de bedrijven vergaat kan hierdoor ook straks zijn weerslag hebben op de personen in een gezin en andersom. Om nog even een voorbeeld te geven. Als een erflater bij leven een onderneming heeft gehad, kan het zijn dat de echtgenoot de onderneming willen voortzetten.Echter dit plan kan worden doorkruist door de werking van het erfrecht, omdat de goederen die dienstbaar waren aan de onderneming terechtkomen bij een ander persoon dan degene die de onderneming had willen voortzetten. 

 

Niet de makkelijkste vraagstukken dus. Mocht je de dag van het erfrecht gemist hebben en toch nog vol vragen zitten rondom het erfrecht en het nalatenschap dan is het verstandig om eens contact op te nemen met een advocaat erfrecht die is aangesloten bij de VEAN. Zij helpen je graag verder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × twee =