computer

Je herkent het vast wel: Je bent bezig met het afronden van je taak, je kijkt in je mailbox en je ziet drie nieuwe taken verschijnen! Bij veel mensen leidt dit tot stress. Het is daarom zaak om controle over je werkzaamheden te blijven behouden!

Van het p&c cyclus tot aan een goede planning; in dit artikel krijg je 5 tips om slimmer te werken en je zo minder druk te maken.

Tip 1: Maak gebruik van een planning & controlsysteem

Ondernemer of manager? In dat geval is het aan te raden om een goed systeem te gebruiken waar je alle bestanden beheert. Zo behoud je goed het overzicht van alle documenten. Met het p&c systeem kan je gelijktijdig andere teksten bewerken, kan je systemen integreren met elkaar en vul je je doelen voor je werkdag in. Hierdoor hoef je dus niet meer gebruik te maken van verschillende spreadsheets, maar integreer je alles in één planning & control-systeem.

Tip 2: Maak een planning in je Google Agenda

Ten tweede is het aan te raden om een planning je Google Agenda te maken. Hierbij kan je gratis je takenlijst inzetten. Je kan hiervoor een vergadering inplannen, meerdere mensen uitnodigen en de vergaderlocatie doorsturen. 

Het is aan te raden om niet je kleinste taken in de agenda te zetten. Duurt een taak maximaal 2 minuten? Voer het in dat geval direct uit! Als je meerdere van dit soort kleine klussen hebt kan je het beste in je agenda zetten dat je niet bereikbaar bent. 

Tip 3: Prioriteiten stellen

Vraag je jezelf af: ‘welke taken leveren mij het meeste waarde op?’ Aan de hand van deze vraag bepaal je je takenlijst. Bedenk dus voor jezelf voor welke taken je eigenlijk bent ingehuurd, welke taken je het meest vooruit helpen en welke het meeste resultaat opleveren. 

Tip 4: Werken is schrappen

Zeker als je een ondernemer of manager bent is leidinggeven delegeren. Soms heb je simpelweg te veel taken, of krijg je taken die overbodig zijn. Hieronder lees je hoe je hiermee om moet gaan:

  • Sommige taken hoef je eigenlijk niet uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het behandelen van je e-mails en het controleren van de resultaten. Zeker als ze weinig toevoegen is het zaak om deze minder uit te voeren.
  • Bedenk of je sommige taken kunt automatiseren. Onderzoek altijd de mogelijkheden om taken sneller en effectiever uit te voeren. 
  • Delegeer je taken! Taken die niet tot je core business horen kan je beter aan anderen uitbesteden. Door het uitbesteden ga je vanzelf meer vrijheid voelen!

5.) Verdiep je in ‘slim werken’

Misschien is de laatste tip wellicht wat flauw, maar het is aan te raden om je verder te verdiepen in het slimme. Lees bijvoorbeeld het boek ‘Grip’ van Rick Pastoor. Hij geeft in het boek praktische tips om meer structuur in je werk te krijgen. Verder lees je op internet verschillende informatie over hoe jij waardevol kan zijn en vind je veel video’s en podcasts online over slim werken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 + 4 =