house

Het is een droom voor vele (zelfstandige) ondernemers: het kopen van een bedrijfspand. Echter is dit in de werkelijk vrij lastig om te realiseren. Je moet namelijk aan kritische eisen voldoen en investeerders staan niet vooraan in de rij, om jou te financieren. In dit artikel geven wij jou een aantal tips, die jou zullen helpen in het proces van het kopen van een bedrijfspand. Hebben wij jou nieuwsgierig gemaakt? Lees dan snel verder! 

Tip 1: praat met een financieel adviseur

Het is verstandig om met een financieel adviseur een vrijblijvend gesprek aan te vragen. Een financieel adviseur kent namelijk meer mogelijkheden, dan jij en het internet voor ogen hebben. Wanneer je ervoor kiest om gebruik te maken van zijn of haar services, krijg je vaak korting of andere aanbiedingen. Denk bijvoorbeeld aan het goedkoop afsluiten van de zakelijke hypotheek, bij deze financieel adviseur.

Tip 2: vraag een kadastrale kaart aan

Op een bepaald moment in het proces, heb je een bedrijfspand of een stuk grond op het oog. Wanneer je dit punt hebt bereikt, is het zeer raadzaam om een kadastrale kaart met maatvoering aan te vragen. 

Een kadastrale kaart is een kaart, met informatie van een buurt naar keuze. Op deze kaart wordt inzichtelijk hoe de perceels lopen en of daar een bebouwing op staat. Een perceel is een stuk grond waarvoor één rechtsorde geldt, dat wil zeggen dat de eigenaar en het eigendomsrecht gelijk zijn. Dat klinkt in eerste instantie zeer logisch, maar dit gaat vaak in de praktijk mis, wanneer er bijvoorbeeld verbouwd moet worden. De kadastrale grenzen van percelen zijn voor het oog niet zichtbaar of worden misleidend aangegeven. 

De grenzen van gronden worden vaak gescheiden door middel van hekken, heggen, parkeerplekken, maar dat wilt niet zeggen dat daar ook de daadwerkelijke kadastrale grens ligt. Door middel van een kadastrale kaart met maatvoering, krijg je inzichtelijk hoe de rechtsorde verdeeld is en krijg je informatie over de maatvoering van de perceels en de ruimtes ertussen. Wellicht kom je er op deze manier achter dat je meer of minder rechtsgeldige grond hebt dan gedacht.

Tip 3: lastige branches hebben extra onderbouwing nodig

Bepaalde branches hebben makkelijker om een bedrijfspand te kopen dan andere branches. Dit komt omdat het vanuit die branch makkelijker is om aan een lening een te komen. De branches die moeilijker aan een lening kunnen komen, zijn: de uitzendbranche, de horeca, tweedehands autodealers en de agrarische sector. Wanneer jij een bedrijfspand wilt kopen voor deze branche, wordt er extra onderbouwing gevraagd voor zowel het ondernemingsplan, als het financieringsplan.

Tip 4: vind de juiste investeerder

Het is aan te raden om de tijd te nemen voor het vinden van de juiste investeerder. Geldverstrekkers zijn terughoudend en stellen kritische eisen, voordat ze met jou in zee gaan. Kies niet een algemene investeerder uit, maar een investeerder die gespecialiseerd is in jouw branche. De basis acceptatieregels verschillen per specialisme en vallen vaak soepeler uit, dan bij algemene geldverstrekkers. Hierdoor is het dus makkelijker om aan krediet te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien + twee =