Als ondernemer staat een kantoorbrand hoog op de lijst met dingen die je écht niet wilt meemaken. Toch kregen bijna 4.000 ondernemers in 2019 te maken met een bedrijfsbrand. Er is dus een reële kans dat ook jij als ondernemer het (helaas) te wachten staat. Check nu of je goed voorbereid bent! 

Tip 1: check het vluchtplan

Bij een bedrijfspand is het altijd goed om een vluchtplan voor medewerkers te hebben. Mensen hebben gemiddeld 3 minuten de tijd nodig om veilig een brandend bedrijfspand te verlaten. Met een gedegen vluchtplan weet iedereen waar ze heen moeten. Zo zorg jij er als werkgever voor dat je personeel zo snel mogelijk veilig buiten is. Bij een vluchtplan staat een mensenleven altijd bovenaan de prioriteitenlijst. Vergeet alle materialen, zoals verkoopwaar of bijvoorbeeld een server, en denk alleen aan het redden van mensenlevens! Zodra iedereen het vluchtplan goed opvolgt, scheelt het veel chaos als je buiten een plek bepaalt om af te spreken. Als iedereen naar de afgesproken plek komt, kun je uiteindelijk koppen tellen. Zo weet je altijd dat iedereen veilig buiten is gekomen en worden er in alle hectiek geen collega’s vergeten. Deze informatie is erg handig voor de brandweer!

Tip 2: check de inboedelverzekering

Een goede inboedelverzekering kan na een bedrijfsbrand het verschil maken. Ben jij bij het lezen van dit artikel niet zeker over de dekking van jouw inboedelverzekering? Ga dit dan zo snel mogelijk na voordat het misschien te laat is.

Zijn er bij een brand in jouw bedrijfspand onverhoopt toch essentiële materialen geruïneerd? Om zo snel mogelijk weer actief te zijn, is het slim om te kijken of je belangrijke spullen eerst kunt huren voordat je halsoverkop heel veel geld uitgeeft bij de aankoop van nieuwe materialen. Daar moet je dan ook nog eens lang op wachten. Zo kun je bijvoorbeeld een server huren bij IRENT: bij calamiteiten staat dit bedrijf binnen een dag op de stoep met een passende oplossing.

Tip 3: weet wie er in het pand aanwezig zijn

Deel jij een kantoorpand met andere bedrijven? Zorg er dan altijd voor dat je weet welke bedrijven dit zijn en sla de contactgegevens van iemand die daar werkt op. Let er dan wel op dat dit iemand is die frequent op dit kantoor aanwezig is. Zodra jij veilig buiten bent, moet je deze andere partijen zo snel mogelijk inlichten. Zelfs voor de brandweer, want nogmaals: mensenlevens zijn belangrijker dan wat dan ook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − 4 =